Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Pánská moda, styl nebo swag?

  Všechny kategorie
text_none_author 2016-10-28

Článek typicky pro pány, co obnáší styl a co swag? Kde končí styl a kde začíná swag? A jak si i připadáte vy?

 

Dokonce i ti muži, pánové a chlapci, kteří nosí oblečení jen podle toho, co jim maminka, přítelkyně nebo manželka koupí a nijak zvlášť se o to nestarají, se již bezesporu setkali s pojmem SWAG. Je to tedy hodně čerstvý výraz, který pravděpodobně málokomu ze starších vůbec něco říká, ale dnes se s ním setkáte častěji, než s Asiaty v ulicích Českého Krumlova.

Takže pro začátek, co to vůbec je? Použiji pěknou definici ze serveru queens.cz :

SWAG v dnešní terminologii označuje něčí styl, zejména pak styl oblékání a celkové vizáže. Toto slovo a jeho tvary (swagger, swaggy, atd.) se objevovalo v rapových a reggae textech již od počátku 90tých let minulého století a vždy mělo podobný význam. V roce 2010 zažilo renesanci a začalo se ve velkém objevovat nejen v textech soudobých rapperů, ale také mezi umělci a módními návrháři.

Označuje tedy styl vizáže, který se na lidech vyskytuje. Ale to přece označuje i pojem styl, nebo názvy tomu podobné, tak kde je tedy zakopaný pes? No jednoduše, vlastně nikde. Pojmy styl a swag znamenají v podstatě totéž, ale přesto bych je trošku rozlišil. Styl je určitý 'systém' vizáže, který úzce spolupracuje i s charismatem člověka, jeho chováním a vystupováním, a co ještě více - jednoduše nemáte styl, když na sobě máte o tři velikosti větší komplet od Blažka. Správný styl zkrátka žije kombinací správného výběru oblečení a osobnosti, personality. Řadí se k němu i správný výběr účesu, vousů (bavíme se o pánské móde), ale třeba také doplňků, jako jsou správné hodinky.

Swag bych pojal z druhé strany. Swagger je nejčastěji mladší člověk, který bývá také hipster (pokud nevíte, co je hipster, tak velice stručně řečeno - člověk, který dává před čímkoliv jiným přednost originalitě, a to ať té vkusné, tak i nevkusné). Nosí na sobě kombinaci všeho možného, co barevně sedí i nesedí, velikostně sedí i nesedí. Oproti klasickému stylu se příliš nezabývá správným střihen a velikostí, dává prostor i dnes moderním oversized a longline střihům a osobnost člověka je víceméně šumafuk.

Tím nechci říct, že by styl byl správný a swag špatný, jen je to zcela odlišný svět. A do jakého z uvedených se řadíte vy, pánové?

Tags:
comments powered by Disqus