Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

ÚVOD: Co je to vlastně móda a jak ji pochopit?

  Všechny kategorie
text_none_author 2016-08-08

Móda je slovo, které může být velice klišovité. Slyšíte, jak se jím zaobírají lidé na každém rohu (nebo naopak nezaobírají), ale co si pod tím vlastně představit?

V následujícím seriálu vás letmo provedeme světem módy očima mladého pozorovatele, jehož cílem je, aby lidé, kteří módu ještě nezačali alespoň periferně sledovat, začali.

Těžko si dnes představit svět bez tohohle pojmu. Pod slovem 'móda' si průměrný muž představí především ženskou, která běhá po obchodech a bláznivě utrácí peníze za něco, co už doma stejně má. Ale díkybohu za ně, ne?

Móda či styl oblékání je záležitost, která už dávno a dávno přesáhla hranice pouhé funkčnosti. Posledními lidmi, co nosili oblečení z čistě funkčních důvodů, byli dost možná lovci mamutů. Od té doby se můžeme v jednotlivých historických etapách stále častěji setkávat s různými módními výstřely a výstřelky, převážně pak u žen.

A jak je tomu dnes?

U žen se nic nezměnilo a pravděpodobně nikdy nezmění (znovu si neodpustím slůvko 'díkybohu'). A znovu také nastává období, kdy se více staráme i my, chlapi. Díkybohu třikrát! O módu je potřeba se starat, nenechat ji zemřít a upadnout do zapomnění. Nic takového ale naštěstí není v dohlednu.

Móda není jen záležitostí zalíbení se okolí, ikdyž je to její nepopiratelná součást. Móda především mluví o nás jako o lidech a individualitách, a také je to do jisté míry umění. Umění najít rovnováhu, najít oděv, který perfektně padne, hodí se k naší osobnosti a zároveň je vkusný a vhodný k dané příležitosti. Oblečení o nás vypovídá. Vypovídá o naší osobnosti nejvíce. Zároveň je ale potřeba mít stále na paměti, že krása je věcí subjektivní a pro každého znamená něco jiného. Kromě vyloženého nevkusu nebo určitých módních hříchů podle 'knihy nepsaných pravidel oblékání' tedy nemůžeme cizí styl negativně hodnotit. Jedině pozitivně či neutrálně.

Tolik tedy k úvodu a teď už se můžeme společně projet světem oblékání. Budu se snažit psát co nejvíce liberálně, právě kvůli názorové diverzitě a subjektivitě. 

V našem seriálu koukneme na oblékání na různé události, nějaké kousky z poslední módy a stylu či největší módní hřichy. Určitě ale ne žádnou formou školení nebo poučování, prostě for fun a ze zvědavosti!

Tags:
comments powered by Disqus