Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Zara

  Všechny kategorie
admin 2016-08-01

Co má společného Google, župany, princezna, květina a světlo? Společným jmenovatelem je podle časopisu Forbes čtvrtý nejbohatší člověk na planetě, Španěl Amancio Ortega. Takže popořádku: Google je jedním z tisíců nájemců jeho nemovitostí, jmenovitě ikonického mrakodrapu Torre Picasso v Madridu. Župany (a také dámské spodní prádlo), bylo to s čím společně se svou tehdejší manželkou, začali ze svého obývacího pokoje. A princezna, květina či světlo? To je jen několik významů slova či spíše jména ZARA. Ověřte si, jaké oblečení Zara máme. A nechte své krásné kabelky, které máme skladem.

Už vám to dochází? Ano! Dnes si povíme něco o legendární módní značce, původem ze Španělska, ZARA. Jak již bylo vzpomenuto, začátky byly podobně jako u jiných velkých firem a módních značek dneška, skromné. Amancio, syn železničního dělníka, si jako mladý, 14letý chlapec přivydělával ve městě La Coruña v místní továrně na šití triček.  Psal se rok 1950 a bylo jen několik let po válce. V kinech zářil dnes legendární film Walta Disneye Popelka a Amancio se začíná rozkoukávat v byznysu, který ho o několik dekád později vynese až na samou špici světových boháčů. K tomu ale je ještě dlouhá cesta. Od poslíčka přes vedoucího obchodu. V roce 1963 se osamostatňuje a otevírá první firmu. Jeho snem je vyrábět a prodávat luxusní zboží, ale za cenu, která bude dostupná běžným lidem. 

Aby toho mohl dosáhnout, musel kontrolovat celý řetězec – od výroby pro prodej. V tom se tak trochu podobá jinému geniálnímu podnikateli, Jobsovi, který s podobným nasazením a myšlenkou budoval značku Apple. První velkou značkou, kterou Amancio Ortega vybudoval s touto ideou, byl ZARA. Název ZARA je přitom paradoxně náhražkou, protože oblíbenější název Zorba – podle známého filmu s Anthony Quinnem – byl již obsazen. Dvě ulice od prvního obchodu Zara totiž stál bar s názvem Zorba. Jenomže forma na nápis nad obchodem se už vyráběl a tak se jen vynechala dvě písmena a jedno se změnil. A zrodila se ZARA. 

Tags:
comments powered by Disqus