Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Vintage móda

  Všechny kategorie
text_none_author 2017-02-26

S tímto pojmem se setkáváme velice často. Ve vlnách přichází a odchází a zrovna teď zažívá dost možná období své největší slávy.

Co to tedy je?

 

Vintage je, přeloženo z angličtiny, ročník, ročníkový. A to je přesně to, o čem je i tento styl oblékání a životního stylu.

Dnes zažívá nebývalý rozkvět, ale otázka 'proč tomu tak je' by byla příliš složitá na zodpovězení a pravděpodobně bychom se přesné a jednoznačné odpovědi ani neměli šanci dopátrat.

Mezi vintage módu patří i obyčejné retro. Retro by sice mělo z názvu znamenat něco historického, co se vrátilo a je tu znovu, případně něco, co jde po zpátku, jako třeba retrospektiva ve filmu, v oblékání se tento pojem ale ustálil pro oblečení z dob socialismu, nejčastěji 60. let, která byla na módu z období české totality zdaleka nejbohatší.

Retro ale není ani zdaleka jediným vintage stylem, které je dnes k mání, a čím dál tím více oblíbené. Ano, pokud se budeme držet pojmu retro jako stálice pro léta šedesátá, moc nového už neobjevíme. Širší spektrum tohoto slova ale nabízí i hlubší historii, a pokud nebudeme slovíčkařit, vintage je zkrátka všechno, co už se někdy dávno (méně dávno či více dávno) nosilo.

Pokud si vyrazíte do ulice s rytířské zbroji, jste v podstatě vintage nositel. To je samozřejmě nadnesené, protože brnění nikdy nemělo sloužit (alespoň ne v první řadě) módním účelům. Kožený kabátec z přemyslovské doby zdobený čimkoliv, co bylo v dobách těchto v kurzu je už ale úplně jiná písnička.

Jsou tedy samozřejmě vintage styly, které jsou více šílené, jako opravdu středověké oblečky, což jsou vlastně až kostýmy. Naopak máme velká množství dalších stylů, které jsou více či méně vintage, jako je třeba gotický (který se mísí s Goth Metalem - hudbou, která gotickou dobu uctívá, takže v oblékání též obsahuje historické prvky).

Dalším je velice zajímavý, a velice originální styl dělající do období ninjů, shogunů a samurajů starého Japonska, který nabízí dlouhé cardigany, uplá trička sahající minimálně do půlky stehen a dlouhé rukavičky (mimo jiné, samozřejmě). To je styl velice nový a inovativní, který je perfektní opět pro oba - muže i ženu. Největší nabídku tohoto má pravděpodobně NinjApparel, a rozhodně stojí za shlédnutí.

Posledním, který zde vyjmenuji, a který patří k mým bezkonkurenčním favoritům, je tak zvaný Steampunk. Punk není třeba překládat a steam je z angličtiny pára. Století páry se říká století devatenáctému, tedy době v anglii viktoriánské. A ta tedy rozhodně měla co nabídnout, a to nejen z hlediska módy. 

Na výše zmíněné styly se můžete rovnou podívat na internetu, ale pokud jste na to líní, nezoufejte. Určitě vám je v budoucnu ještě přiblížíme :)

Tags:
comments powered by Disqus