Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Proč je nákup second hand lepší pro životní prostředí

  Všechny kategorie
Emily 2023-06-25

Byla jsem vždy zastáncem starého vtipu: "Ekonomie je jediná disciplína, kde se dvěma lidem může podařit získat Nobelovu cenu za opačné názory". Ale když přijde na otázku ochrany životního prostředí, nemyslím, že by bylo mnoho rozporů. A jeden z nejjednodušších způsobů, jak se zapojit, je nákupem secondhand.

Snížení odpadu: Nákup second hand pomáhá snižovat množství oblečení, které končí na skládkách.

Reduces Waste Image

Představte si, kolik oblečení končí na skládkách, protože se stávají "nevhodnými". Nákupem second hand můžeme přispět ke snížení tohoto odpadu. A co je lepší než ekonomická záchrana planety? No... možná dvě záchrany planety?

Šetří zdroje: Na výrobu výrobků second hand nejsou potřeba žádné nové zdroje.

Každý nový výrobek vyžaduje zdroje - materiály, energii, práci. Když nakupujeme second hand, využíváme výrobky, které byly již vytvořeny, místo toho, abychom spotřebovávali další zdroje. Dokonce i ekonomové jako já dokážou ocenit takovou účinnost!

Snížení znečištění: Nákup z druhé ruky snižuje poptávku po nové výrobě, která je velkým zdrojem globálního znečištění.

Reduces Pollution Image

Znečištění spojené s výrobou je obrovské. Ačkoli to není přesně tak, jak se to učí v ekonomických učebnicích, snižování poptávky po nových výrobcích může vést ke snížení znečištění. Takže když nakupujeme z druhé ruky, děláme nejen dobře své peněžence, ale také planetě.

Snižuje uhlíkovou stopu: Méně vyráběných zboží znamená méně emisí z továren.

Nic nezatěžuje naši planetu více než přemýšlení o emisích z továren, které vyrábějí všechny naše nové věci. Tím, že kupujeme z druhé ruky, snižujeme emise z továren a zároveň si udržujeme krok s módními trendy. Kdo by si myslel, že móda a ekologie mohou jít ruku v ruce?

Zpomaluje rychlou módu: Průmysl rychlé módy se spoléhá na to, že spotřebitelé neustále kupují nové oblečení.

Slows Fast Fashion Image

Rychlá móda je jako běh na běžeckém pásu, který se nikdy nezastaví. Ale co když bychom mohli zpomalit? Nakupováním z druhé ruky dáváme signál průmyslu, že chceme kvalitnější a trvalejší výrobky. Vypadá to, že tato zpráva je víc "in" než jakýkoli trend sezóny.

Podporuje recyklaci: Podporuje kulturu opětovného použití a recyklace.

Encourages Recycling Image

A nakonec, nakupování z druhé ruky nám připomíná, že věci mohou mít druhý, třetí, nebo dokonce čtvrtý život. Místo toho, abychom se zabývali hromadou nových věcí, můžeme se radovat z radosti z recyklace. A věřte mi, ekonomická radost z recyklace je stejně skutečná jako ta, kterou mám, když najdu peníze v starých džínách!

Snížení obalů: Výrobky second hand často mají méně obalů ve srovnání s novými výrobky.

Reduces Packaging Image

Jedním z největších problémů dneška je nadměrné obalování. Když nakupujeme second hand, často dostáváme věci s méně obaly. To je vítězství pro naše šatníky a pro naše skládky!

Snižuje poptávku po nových výrobcích: Čím více kupujeme z druhé ruky, tím menší je poptávka po nových výrobcích.

Každý, kdo si pamatuje základní pravidla nabídky a poptávky, pochopí toto. Méně poptávky po nových věcech znamená méně tlaku na výrobu nových věcí. Je to jednoduché, ale geniální, stejně jako my ekonomové.

Dlouhotrvající móda: Vintage věci jsou často vyšší kvality a déle vydrží.

Vintage není jen pro hipstery. Staré věci často vydrží déle než jejich moderní protějšky, takže když kupujeme vintage, dostáváme víc za méně. A to je něco, co každý ekonom může ocenit.

Zmírňuje nadprodukci: Snižuje poptávku po nadprodukci v oděvním průmyslu.

Ve světě, kde se zdá, že máme vždy víc, než potřebujeme, je nákup z druhé ruky jedním způsobem, jak říci: "Děkuji, ale ne, děkuji". Méně poptávky po nových věcech znamená méně tlaku na nadprodukci.

Snížení přepravy: Menší poptávka po nových věcech znamená méně přepravených věcí mezinárodně, což snižuje emise uhlíku.

Přeprava zboží po celém světě je jedním z hlavních zdrojů emisí uhlíku. Kupováním z druhé ruky můžeme pomoci snížit tento dopad. A bonus, nemusíme čekat týdny na doručení nových šatů z druhé strany světa!

Šetří energii: Výroba nových šatů spotřebovává hodně energie.

Conserves Energy Image

Od výroby až po dopravu, nové šaty vyžadují spoustu energie. Nakupováním z druhé ruky můžeme šetřit energii, která by byla jinak použita na výrobu nových věcí. To je další bod pro tým z druhé ruky!

Šetří vodu: Výroba nových oděvů, zejména bavlněných, vyžaduje obrovské množství vody.

Nová trička mohou vypadat dobře, ale za nimi se skrývá obrovské množství vody potřebné k výrobě bavlny. Kupováním z druhé ruky můžeme šetřit tuto vodu pro důležitější věci. Jako je například mytí našich stávajících triček...

Snížení použití chemikálií: Mnoho nových oděvů je ošetřeno škodlivými chemikáliemi, které mohou proniknout do životního prostředí.

Reduces Chemical Usage Image

Výroba nových šatů často vyžaduje použití chemikálií, které mohou znečistit naše životní prostředí. Kupováním z druhé ruky můžeme pomoci snížit tuto chemickou zátěž. Takže, ať už jste chemik nebo ne, nakupování z druhé ruky má smysl!

Snižuje využití půdy: Menší poptávka po nové produkci oděvů snižuje potřebu půdy pro pěstování materiálů na oblečení, jako je bavlna.

Méně nových šatů znamená méně potřeby půdy pro pěstování bavlny a jiných materiálů. To je další důvod, proč je nákup z druhé ruky tak skvělý pro naši planetu. A koneckonců, kdo by chtěl obětovat krásnou krajinu kvůli dalšímu novému tričku?

Předchází odlesňování: Méně stromů je pokáceno kvůli továrnám nebo plantážím.

Prevents Deforestation Image

Když kupujeme second hand, nepodporujeme průmysl, který často přispívá k odlesňování. Místo toho můžeme jít v klidu lesem, aniž bychom se museli cítit vinni za každý padající strom.

Odvádí od dětské práce: Průmysl nové výroby oblečení často spoléhá na neetické pracovní praktiky.

Discourages Child Labor Image

Kupováním z druhé ruky můžeme odmítnout podporovat průmysl, který často využívá neetické pracovní praktiky. To je vítězství nejen pro nás, ale i pro ty, kteří by jinak mohli být vystaveni těmto praktikám.

Podporuje místní ekonomiky: Obchody s oblečením z druhé ruky jsou často místní podniky.

Podporováním místních obchodů s oblečením z druhé ruky pomáháme našim místním ekonomikám. Takže nejen, že dostaneme skvělé kousky za skvělé ceny, ale také pomáháme svým sousedům a místním komunitám.

Vyhýbá se týrání zvířat: Nákupem použitých výrobků z kůže nebo kožešin nepřispíváme přímo k týrání zvířat.

Avoids Animal Cruelty Image

Nákupem použitých výrobků z kůže nebo kožešin nepodporujeme průmysl, který často využívá týrání zvířat. To je důležité pro každého, kdo se stará o práva zvířat - a kdo by se o ně neměl starat?

Chrání biologickou rozmanitost: Menší poptávka po nových výrobcích může pomoci chránit ekosystémy před využitím zdrojů.

Méně nových věcí znamená méně tlaku na naše cenné ekosystémy. Kupováním z druhé ruky můžeme pomoci chránit biologickou rozmanitost naší planety. A to je něco, za co stojí za to jít nakupovat!

Snižuje potřebu skladování: Menší produkce znamená méně místa potřebného pro skladování nových věcí.

Méně nových věcí znamená méně potřeby skladovacího prostoru. Ať už jde o skladování ve výrobních halách nebo ve vašem domově, kupování z druhé ruky může ušetřit místo pro důležitější věci. Jako je například... více věcí z druhé ruky!

Snížení zátěže na veřejné služby: Méně odpadu znamená méně zátěže na veřejné služby správy odpadu.

Méně odpadu znamená méně práce pro naše veřejné služby správy odpadu. A to je něco, za co by měl být každý občan vděčný. Takže příště, když půjdete nakupovat, vzpomeňte na to, jak můžete pomoci své komunitě tím, že vyberete z druhé ruky.

Snižuje expanzi skládek: Když na skládky jde méně odpadu, je méně potřeba vytvářet nové.

Méně odpadu znamená méně potřeby nových skládek. A to je něco, co můžeme všichni ocenit, bez ohledu na to, jestli jsme ekonomové, ekologové, nebo jen lidé, kteří chtějí žít v čistém světě.

Podporuje udržitelný design: Nákupem secondhand můžeme povzbudit designéry k vytváření odolnějších, vysoce kvalitních oděvů.

Podporou trhu z druhé ruky můžeme povzbudit designéry, aby vytvářeli kvalitnější a odolnější oděvy, které vydrží léta, ne jen jednu módní sezónu. A to je módní trend, který bychom měli všichni podpořit!

Podporuje odpovědnost: Spotřebitelé, kteří nakupují second hand, jsou často více si vědomi dopadu svých rozhodnutí na životní prostředí.

Nákupem z druhé ruky se často stáváme více si vědomi dopadu našich rozhodnutí na životní prostředí. A to je něco, co může vést k lepším rozhodnutím nejen v oblasti módy, ale v celém našem životě.

Podporuje udržitelné značky: Obchody s oblečením z druhé ruky často skladují položky od značek, které se zavázaly k udržitelným praktikám.

Supports Sustainable Brands Image

Podporováním druhé ruky můžeme také podporovat značky, které jsou zavázány k udržitelným praktikám. A to je módní výrok, který bychom všichni měli chtít udělat. Web SustainableBrands.com je skvělou platformou pro získání informací o udržitelných značkách a praktikách. Nabízí řadu zdrojů pro ty, kdo chtějí být více ekologicky uvědomělí ve svých nákupních rozhodnutích. Kupováním z druhé ruky můžeme podporovat takové platformy a společnosti, které se zavázaly k udržitelným praktikám.

Chrání divokou zvěř: Snížená poptávka po novém oblečení může pomoci chránit divokou zvěř před ztrátou habitatu kvůli výrobě.

Saves Wildlife Image

Méně nových věcí znamená méně tlaku na přírodní prostředí, které je domovem pro mnoho druhů divoké zvěře. Takže příště, když půjdete nakupovat, vzpomeňte na všechny ty malé tvory, které můžete pomocí svého rozhodnutí zachránit.

Udržuje čistý vzduch: Méně továren vyrábějících nové šaty znamená méně vzdušných znečišťujících látek.

Maintains Clean Air Image

Méně továren znamená méně znečišťujících látek ve vzduchu, který dýcháme. Takže když nakupujeme z druhé ruky, můžeme se cítit dobře, že pomáháme udržovat náš vzduch čistým.

Podporuje odolnost: Nákup z druhé ruky může učinit komunity odolnějšími tím, že povzbudí k soběstačnosti.

Nákup second hand může posílit naše komunity tím, že podporuje soběstačnost a zručnost. A to je něco, co bychom všichni měli chtít podpořit.

Minimalizuje vykořisťování: Snížená poptávka po levném novém oblečení může minimalizovat vykořisťování pracovníků v zemích s nízkými mzdami.

Snížením poptávky po levném novém oblečení můžeme pomoci omezit vykořisťování pracovníků v zemích s nízkými mzdami. A to je módní výrok, který stojí za to udělat.

Vytváří udržitelné návyky: Nákupem second hand můžeme vést k dalším udržitelným návykům, jako je snižování, znovu používání a recyklace v dalších oblastech života.

Kupováním second hand můžeme začít vytvářet udržitelné návyky, které přetrvají i po tom, co odložíme naše nakupovací tašky. A to je způsob života, který bychom všichni měli chtít podporovat.

Tags:
comments powered by Disqus