Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Společenské šaty

  Všechny kategorie
rene 2020-03-24

Společenské šaty jsou esenciální součástí šatníku každé dámy. Existuje ale spoustu druhů, střihů, barev, tvarů, délek... Vybrat ty správné šaty může být těžké, a proto jsme si pro Vás připravili kompletní průvodce společenskými šaty.

 

Výběr oblečení na večerní párty, večeři, nebo bál, může být velice složité. Možností, co si dát na sebe, je nespočet. Různé šaty lichotí různým typům těl, hodí se do jiných podmínek a na jiné příležitosti, takže může být složité vybrat, co si dát na sebe. Se společenskými šaty ovšem nikdy nešlápnete vedle… jen si musíte dát pozor na několik věcí, které si dnes představíme a popíšeme. Na začátek si ukážeme, jak se takové společenské šaty vlastně vyvíjely.

 

Historie šatů

 

První zmínky o společenských šatech pocházejí už od dob, kdy lidstvo začalo žít společenský život a vytvářet přirozeně se vyskytující skupiny. Jakmile byly tyto sociální skupiny definovány v různých kategoriích, jako je kultura, jazyk a umění, funkcí šatů nebylo pouhé krytí těla. Už v úplných počátcích šaty definovaly odlišnosti mezi komunitami, městy a dokonce i zeměmi. 

 

Starověký svět představuje šaty

Šaty, jak je známe dnes, byly oděvy, které se vyvinuly už ve starověkém světě. Níže jsou uvedeny jedny z prvních šatů, kterými to všechno začalo:

 

  • Mezopotámské šaty

  • Egyptské šaty

           

  • Minoan šaty

  • Řecké šaty

           

  • Etruské šaty

 

Šaty v modernější době

Začátkem 19. století se šaty stávaly lehčími a jednoduššími, ale ve třicátých letech 19. století se tento styl začal vyvíjet naprosto opačným směrem. Siluety šatů se stávaly většími a většími. V polovině 19. století byly rámy šatů vyráběny z kostic nebo ocelových drátů, které se nazývaly krinolíny.

Od čtyřicátých let 19. století bylo módní zvýrazňovat úzké pasy za pomoci korzetů, ale netrvalo to dlouho a styl šatů se opět měnil. Koncem šedesátých let byly totiž popularizovány viktoriánské dámské šaty, jejichž přední strana byla plochá, ale záda byla objemná a vydutá ven. Ačkoli to byl populární styl oblékání, v 90. letech 19. století tato silueta naprosto zmizela.

 

Módní vynálezy

S vývojem šatů v 19. století přišlo také spoustu vynálezů. Thomas Hancock vynalezl elastickou látku v roce 1820. Bezpečnostní špendlík vynalezl v roce 1849 Walter Hunt. V 1882 Henry Seely vynalezl elektrickou žehličku, ačkoli se začala používat až ve třicátých letech 20. století. A konečně, zapínací zip byl vynalezen v roce 1893 Whitcombem Judsonem. Ačkoli byly šaty pro ženy přijatelnou formou módy po celá léta, bylo to v roce 1863, kdy Butterick poprvé vytvořil svůj ikonický papírový vzor. Všechny tyto vynálezy hrály klíčovou roli nejen v módních trendech týkajících se šatů, ale jsou to prvky, které se v módních stylech nacházejí až dodnes.

 

Šaty 20. století

Kolem roku 1925 došlo v dámských oděvech k revoluci. Během této doby ženy zahodily delší sukně a začaly nosit šaty po kolena. Ženské detaily se staly méně populární a v polovině dvacátých let bylo pro ženy módní nosit spíše klučičí vzhled. To však bylo krátkodobě, ve 30. letech se dámské šaty opět staly konzervativnějšími.

Až do druhé světové války se do oběhu dostávaly stále kratší sukně, a to proto, že bylo během této doby obtížné sehnat materiál, takže nejlepší možností byly kratší lemy. Šaty a všechny ostatní druhy oděvů byly přidělovány vládou až do roku 1949.

 

Nový vzhled

V roce 1947 Christian Dior představil nový vzhled, který vypichoval dlouhé šaty s úzkými pasy a zdůrazňoval postavu „přesýpacích hodin.“ Po celé příští desetiletí byly vyráběny šaty s velice ženskými a plnými siluetami. Až v roce 1965, kdy Mary Quant vynalezla mini sukni, se spolu se všemi ostatními typy dámského oblečení stala sukně více uvolněnou a neformální volbou.

 

Dnešní šaty

Dnešní móda přináší šaty všech stylů a tvarů. Od tričkových a shift stylů, přes plynulé bohémské a maxi fity. Bez ohledu na preferenci stylu existují šaty pro každého a každou sezónu. My si teď řekneme, jak vybrat perfektní společenské šaty.

 

Jak vybrat perfektní šaty

 

Ať už jde o párty, ples, nebo jakoukoliv jinou speciální akci, v životě každé ženy nadejde čas, kdy je formální oblečení naprosto nezbytné. Oblékání na formální akci může být jak velice zábavné, tak i extrémně obtížné a vybrat ty správné šaty může trvat neuvěřitelně dlouho. Pokud plánujete jít na nějakou speciální akci a ještě nemáte zařízený oděv, přečtěte si náš článek a zjistěte šest tipů na co dbát při výběru formálního oblečení, které si zamilujete.

 

Jaký máte rozpočet?

Společenské šaty se pohybují ve všech cenových kategoriích, a to od méně než tisíce až do výše několika desetitisíců korun, ba dokonce více. Než začnete nakupovat, popřemýšlejte o tom, kolik peněz jste ochotni utratit za své formální šaty. Určením pevného rozpočtu zabráníte nejen pozdější lítosti za utracené peníze, ale také zúžíte výběr obchodů a značek.

 

  Jakou chcete barvu?

Svůj nákup si velice urychlíte tím, že si ještě před nákupem vyberete barvu, kterou si na sebe chcete vzít. Tento trik výrazně zúží Vaše zorné pole při nakupování šatů a celý proces tak velice uspíší.

 

Na jakou akci jdete?

Stejně tak jako šaty, žádná formální událost není stejná. Než si vyberete společenský oděv pro konkrétní událost, ujistěte se, že znáte přesný dresscode a víte, co se na akci bude vastně dít.

Bude se tancovat nějaký tanec, který vyžaduje šaty, v nichž se můžete volně pohybovat? Jaká délka oblečení je vhodná? To jsou důležité otázky, na které byste se měli zeptat hostitele akce, abyste nepřišli v šatech, které neodpovídají formálnosti, nebo naopak neformálnosti, celé akce.

 

Jaký chcete styl?

Styl vašich společenských šatů je stejně důležitý jako jeho barva. Než půjdete nakupovat šaty, které si vezmete na nadcházející speciální akci, popřemýšlejte o tom, jaký styl budete chtít.

Dáváte přednost volným nebo pevnějším šatům? Chcete, aby vaše šaty měly jednoduchý design nebo více detailů? Zvažte všechny faktory, včetně kondice, délky a struktury, než se vydáte do obchodu, aby byl Váš nákup mnohem kratší.

 

Jaký máte tvar postavy?

Při nakupování formálních šatů je důležité dbát na svůj jedinečný tvar těla. Šaty, které vypadají dobře na Vaší nejlepší kamarádce, nutně nemusí padnout Vám.

O tvarech postavy a jaké šaty se k nim hodí si hned povíme více.

 

Doplňte svůj look

Teď, když jste si vybrala Vaše perfektní šaty, se můžete trochu uvolnit. Ale pozor, ne úplně! Tady totiž Vaše nákupy ještě nekončí. Je důležité, abyste šaty spárovala si botami, které budou s šaty krásně ladit, a dala si doplňky, které celý vzhled sjednotí.

Plánování toho, co si na sebe ke zvláštní události oblečete, by mělo být zábavné, ne stresující. Nezapomeňte si tento článek uložit (Ctrl + D) a před příští párty si znovu přečtěte naše tipy, abyste okouzlila všechny okolo. Nezapomeňte: 

R - Rozpočet, který je potřeba určit už na začátku

B - Barva, ve které budete vynikat

A - typ Akce, na kterou půjdete

S - Styl, který se Vám bude líbit

P - Postava, kterou disponujete

L  - Look, který vás udělá neodolatelnou

 

Jak vybrat tvar šatů přesně pro Vás

 

Nebudeme si lhát, diamanty jsou vážně skvělé a všechno, ale podle nás jsou právě šaty tou nejlepší částí našich šatníku. Jsou univerzální, pohodlné a zábavné. Bez ohledu na to, jaký je tvar vašeho těla, máte na výběr z několika různých střihů šatů a je jen na Vás, který si vyberete, abyste se mohla každý den cítit pohodlně a sexy.

 

Jaký střih šatů se k Vám hodí?

Chcete-li najít perfektní střih šatů, který se bude sedět k vaší postavě, měli byste se s námi potkat někde uprostřed. Ano, u pasu! Pokud chcete najít šaty, které perfektně odpovídají tvaru Vašeho těla, musíte prvně určit, jaký se k Vám bude hodit střih. Tím uděláte hlavní rozdíl, věřte nám!

 

  • Šaty se zvýšeným pasem

Podobně jako u šatů se středním pasem, vysoké šaty jsou zúženy přes poprsí. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že u tohoto stylu látka dolů pod poprsím vlaje, ale u středně vysokých šatů tvoří výrazně hranatý tvar.

Tento styl pasuje téměř každému. Ať máte postavu ve tvaru jablka nebo přesýpacích hodin, vysoké šaty Vám pomohou zvětšit poprsí a minimalizovat objem všude okolo. Pokud jste menšího vzrůstu, tento styl rozhodně pomůže zvýraznit vaši siluetu - zejména v délce.

 

  • Šaty se středním pasem

Šaty se středně vysokým pasem se přimknou k vašemu poprsí a poté se postupně lemují podél vaší hrudi až k břichu. Kouzlo tohoto tvaru spočívá v tom, že dokáže minimalizovat středy, boky a stehna a zvýraznit poprsí (v závislosti na výstřihu). Pro zajímavost, většina družiček nosí šaty se střední pasem, a to ne jenom tak - je to jedinečný a nejvíce lichotivý styl pro každý typ těla. Dobrou zprávou je, že tento styl můžete nosit pořád, protože přichází v mnohem více podobách, než jen růžový satén!

 

  • Šaty se sníženým pasem

Tento styl obvykle připomíná americké “the roaring 20’s.” Nejlepší je v kombinaci s minisukní, což jej trochu modernizuje. Klíčem k perfektnímu stylizování šatů s nízkým pasem je zajistit, aby vás nikde neobjímaly. Vypadají nejlépe, když volně visí. Tento styl vypadá úžasně na atletických, štíhlých a čtvercových postavách, které mají spíše hranaté boky.

 

Najděte svůj tvar

Existuje spoustu možností, což znamená, že byste měli mít v šatníku alespoň dva z těchto stylů!

 

  •  Fit & Flare

Připravte konfety: Fit & Flare šaty vypadají skvěle na téměř každém a nikdy nevymizí z módy. Tento ikonický styl je zúžen přes poprsí a vlaje volně přímo pod bok. Vytváří zeštíhlující a vyváženou siluetu, zdůrazňuje to dobré a zároveň skrývá všechno ostatní.

Díky vyváženým proporcím jsou tyto šaty skutečně vhodné pro téměř každý typ těla. Dámy s postavou ve tvaru jablka zjistí, že Fit & Flare přesněji definuje pas. Atletické tvary si tento styl zamilují pro více definované křivky. A protože tvar fit & flare připomíná přesýpací hodiny i na ramínku, je zjevně vhodný i pro dámy s postavou tvaru přesýpacích hodin.

 

  •  Shift dress

Nazýván také jako sloupové šaty, shift dress má dosti obdélníkový tvar. Vzhledem k tomu, že tento styl není nijak uplý, se jedná o velice pohodlnou volbu. Shift dress je tedy skvělou volbou do práce, protože kancelář opravdu není místem pro uplé a sexy styly.

Shift dress vypadá skvěle na dlouhých a štíhlých, jablečných a atletických tvarech - zejména při nošení s botami na podpatku.

Tento styl ovšem není střižený tak, aby zvýrazňoval štíhlý pas, proto postavám ve tvaru přesýpacích hodin může chybět příležitost ukázat své křivky.

 

  • Sheath dress

Tyto šaty jsou uplé a tvarované především podle poprsí. Takový styl je skvělý pro večerní rande, koktejlové večírky a celkově má ​​pěkně vyrovnávací účinek.

Dámy s postavami tvaru přesýpacích hodin budou tento styl milovat, protože vyzdvihují všechny jejich nejlepší vlastnosti a upozorňují na tenčí pas.

Dlouhé, štíhlé a atletické tvary si tento styl také užijí, protože bude perfektně definovat jejich křivky.

 

  • Trapézový dress

Trapézové šaty proti šatům se středním pasem jsou jako volné džíny proti slim fit džínům. Zatímco obecné středopasové šaty jsou silně upevněny přes pas, trapézové šaty nejsou upevněny vůbec nikde. Pokud položíte tyto šaty rovně, vypadají jako trojúhelník. V tomto střihu se budete pohybovat úplně bez problémů a nejlépe vypadají na atletických, dlouhých a štíhlých tvarech. Zakřivenější dámy mohou trapéz také nosit, ale zmeškají tak příležitost zdůraznit své nejlepší vlastnosti.

Pokud máte atletický tvar těla a chcete přidat trochu křivek, tento styl vám vykouzlí krásný pas.

 

  • Wrap Dress

Musíme zatleskat DVF za uvedení tohoto neuvěřitelně lichotivého stylu do centra pozornosti. S wrap dressem by bylo těžké něco pokazit, a to jak pro svou kultovní hodnotu, tak pro tvar perfektně sedící na každém těle.

Pokud máte tvar jablka, přesýpacích hodin, nebo máte obecně vytvarované boky, tento styl Vám vytvoří přirozený pas, přičemž zdůrazní poprsí. Tím dosáhnete vybalancování celé vaší siluety. Navíc, díky délce tohoto dressu, který sahá po kolena, je tento styl perfektní jak pro nošení ve dne, tak v noci. O délce si teď povíme něco víc.

 

Najděte tu správnou délku

Od nebe vysoké až po táhnoucí se po podlaze, rozhodněte se, která z délek šatů se Vám bude líbit!

 

  • MINI

Začněme nahoře, ne? Dobrým pravidlem je „na délku prstu“ (sukně by měla končit tam, kde končí vaše prsty, když jsou paže narovnané přímo po stranách těla), abychom se vyhnuli, řekněme, nesprávným funkcím tohoto oblečení. Samozřejmě existují výjimky, ale pokud si nejste jisti, pak se držte tohoto pravidla.

Minisukně mohou být zábavné, koketní, a dají se nosit na většině typů těla. Klíčem je vaše pohodlí a tvar šatů. Milujete své nohy? Jste trochu dobrodružná? Pak do toho jděte. Pokud minisukni spárujete s botami na vysokém podpatku, opticky se Vám tak prodlouží nohy, takže i pokud nejste vysoká dva metry, minisukně můžete perfektně nastylovat.

 

  • PO KOLENA

Šaty po kolena jsou vhodné například do práce, ale to neznamená, že nemohou být sexy. Délka po kolena zužuje, prodlužuje a pomáhá vyvážit vaši siluetu.

Pokud máte více vytvarovanou postavu, šaty dlouhé těsně pod kolena na vás budou vypadat úžasně, zejména pak když je spárujete s dlouhými podpatky. Pokud máte šaty bez ramínek nebo velký výstřih, délka pod kolena je také vynikajícím způsobem, jak nechat tyto prvky zářit bez jakékoli konkurence.

 

  • MAXI

Skvělá zpráva: tato délka vypadá úžasně na každém typu postavy a zároveň je to jeden z nejpohodlnějších střihů. Pokud máte atletickou postavu, jděte do toho a nasaďte si volnější, beztvarý styl. Pokud jste menšího vzrůstu, budete chtít použít pásek, abyste zvýraznila Vaše křivky. Nebo můžete použít jiný střih, aby šaty nenosily Vás, ale Vy je. A pro dámy s vytvarovanější postavou, pásek pod poprsí nebo v pase zvýrazní váš tvar bez skrytí vašich předností.

 

Takže si to shrneme:

- Máte atletickou, rovnou postavu? Dejte si minisukni, sheath dress, nebo šaty s nízkým pasem.

- Máte postavu ve tvaru přesýpacích hodin? Vemte si sheath dress, wrap dress, nebo šaty s vysokým pasem.

- Máte postavu ve tvaru jablka? Úžasně budete vypadat s šaty střední délky, shift dress, wrap dress, ale také s šaty disponujícími vysokým pasem.

 

Našich 10 nejoblíbenějších šatů s kytičkovým vzorem

 

Léto je celé o zářivých barvách a květinky definují letní šaty tím nejlepším způsobem. My jsme se naprosto zamilovali do šatů, které nám tuto sezónu byly představeny. Váš šatník je bez květinových šatů zkrátka neúplný a my nemůžeme ani vyjádřit, jak jsou v této sezoně populární. Ve svém šatníku musíte mít aspoň jeden, nebo dva páry.. Květinový vzor je na šatech jedním z nejkrásnějších. Pojďme si tedy některé ukázat.

 

Sviťte v růžové!

Tyto růžové šaty jsou mimořádně typické pro letní párty nebo rande, snadno se nosí a jsou extrémně pohodlné na letní nošení. Růžová je holčičí barva a mírně nahá růžová je v dnešní době trendem. Svůdná kombinace květinového potisku s růžovou barvou není nic jiného než sen pro módní nadšence. Takže šaty, jako jsou tyto, si letos prostě musíte koupit.

 

Slunečnice všude

Pro příležitostné letní výlety je to trefa do černého. My jsme se do těchto krásných šatů s květinovým potiskem přímo zamilovali. Design je zářivý, trendy, a perfektně ladí s letní náladou. Doplňte jej oslnivým náhrdelníkem a co se obuvi týče, můžete je spárovat se sandály, či žabkami, a získáte tak kompletní look. Tento svěží vzhled se dá nosit skoro pořád, pokud je stylizován podle dané příležitosti. S takovými šaty se za Vámi bude každý otáčet, takže je přidejte do svého nákupního seznamu!

 

Hořčičný wrap dress

Tyto šaty jsou něco, co si nemůžete nechat ujít. Zaprvé mají ukázkovou barvu, která definuje léto, ale její květinový potisk tento letní vibe jenom podtrhává a celý look dělá výjimečný. Rozšiřte Vaše květinové kouzlo s tímto pěkným wrap dressem v maxi délce. Bez tohoto kousku je Váš šatník neúplný. Šaty vypadají elegantně a jsou perfektní pro příležitostné výlety, ať už do nákupního střediska, nebo na oběd.

 

Elegance je nejlepší

Bílá definuje klidnou náladu spolu s jemnou ženskou aurou. Tyto bílé šaty nejsou ničím jiným než krásným oblečením pro letní večerní párty, které vám dodají ten správný vzhled letní princezny. Vypadá úžasně a oplývá naprostým šarmem - pokud si je koupíte, budete vlastnit jedny z nejlepších květinových šatů v celém okolí. Nejlepší část na tomto oblečení je, že definuje všestrannost - lze jej nosit téměř při jakékoli příležitosti, ať už je to kancelářská práce, nebo běžné nošení do parku. Záleží pouze na tom, jak dobře je doplníte podle vhodné situace. Prosaďte se s tímto krásným šatem, díky kterému se za vámi budou lidé jenom otáčet.

 

Otočte se v dlouhých šatech

Šedé dlouhé šaty bez rukávů, na nichž jsou natištěny krásné růže, nejsou nic, než jen třešničkou na dortu. Když půjdete po ulici, všichni se za vámi budou jednom dívat, protože je to letní ideál. Je důležité experimentovat s různými barvami, abyste věděli, co vám nejlépe vyhovuje, protože léto se neomezuje jenom na zářivé barvy. Buďte otevřeni k experimentování se všemi možnými barvami, abyste věděli, který vzhled je pro vás ideální.

 

Trendy - volná ramena

Opět bílé šaty, které jsou ale o něco ležernější. To je něco, s čím byste zazářili na příležitostných výletech, na dni se svými kamarádkami, nebo dokonce na rande. Bílá barva působí jemně, ale svůdné červené kaštanové květiny a volná ramena z něj dělají sexy letní obleček. Tyto šaty se hodí na jakýkoli výlet - ale záleží na vás, jak je chcete stylizovat, protože každý má jiné nápady. Jsou perfektní pro minimalistický, ale elegantní vzhled.

 

Promíchejte to

Tyto průhledné šaty střední délky s potiskem růží jsou v této sezóně opravdu populární. Určitě jste si už všimnuli několika módních blogerů, kteří tento dress provázejí po celém Instagramu. Všechno je to o sebevědomí a experimentování s každým kouskem oblečením ve vašem šatníku, abyste věděli, co vám vyhovuje nejlépe. Pokud nebudete experimentovat, nikdy nebudete vědět, co se nejlépe hodí na Vaše tělo. Zkuste to! Móda je hlavně o zkoušení.

 

Vintage je zpátky

Jak se říká, to, co tady bylo, se znovu vrátí. A co se týká módních trendů mezi námi, tohle přísloví platí dvojnásobně, protože trendy, které byly populární v 90. letech, se nám opět vrátily a lidé si je oblíbili mnohem více, než tehdy. Tyto vintage stylizované květinové šaty s mašličkou jsou ohromující a jsou přesně to, co potřebujete k vylepšení vašeho šatníku. Jsou to šaty s jedinečným designem - toto léto je musíte mít, jsou pohodlné, pěkně vypadající a snadno se nosí.

 

Jaká je vaše letní barva?

Další extravagantní kombinace červené a bílé, krásné maxi šaty s nádechem milosti a elegance jsou definitivní špičkou tohoto léta. Za tyto šaty budete vděční po celou letní sezónu. Můžete je spárovat se sandály a celý vzhled doplnit náušnicemi a náramky. Nemusíte ani dvakrát měřit, protože tento řez je přesný - červené šaty jsou nutností pro Váš šatník.

 

Elegantní Blues

Jedná se o staromódní květinové šaty, které díky své délce po kolena mají mírně anglický nádech. Jsou to elegantní šaty, které dávají ženský vzhled, což dodává půvab celému looku. Můžete si je vzít na sofistikovaný oběd, večeři, nebo dokonce na nákupy. Pokud je spárujete se sandály a celý vzhled doplníte náušnicemi a náramky, budete neodolatelná. Šaty, jako jsou tyto, si letos prostě musíte koupit.

 

comments powered by Disqus