Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

71 věcí, co dělat v karanténě!

  Všechny kategorie
rene 2020-04-10

Kvůli celostátní karanténě nemůžeme vycházet ven a dny doma mohou být dlouhé. Proto jsme připravili článek, ve kterém Vám ukážeme 71 věcí, které můžete dělat, když se nudíte v karanténě.

K dnešnímu dni jsou to již skoro čtyři týdny, co byla vyhlášena povinná celostátní karanténa, která bude asi ještě dlouho přetrvávat. Být zavřený doma může být zdlouhavé a nudné, není co dělat, dny se opakují a začínají splývat. Ale nezoufejte, protože jsme si pro Vás připravili 21 věcí co dělat, když se nudíte v karanténě! Jsem si jistý, že po přečtení našich tipů Vám čas doma bude utíkat o moc rychleji.

 

1) Vyzkoušejte něco nového

Vsadím se, že je doma aspoň jedna věc, ke které jste se vždy chtěli dokopat, ale neměli jste na to čas. Tak například já jsem zjistil, že mě vlastně baví vyšívat! Možností je ale spoustu. Ať už se jedná o programování, malování, modelování, cvičení, jógu… Vždy se najde něco, co se dá dělat!

 

2) Ukliďte celý dům

Ale vážně, kdy jindy by byla lepší příležitost k úklidu domu, než tehdy, kdy v něm musíte trávit celé dny? Utřít prach, povysávat, umýt podlahy, vyleštit okna , vytřídit skříně a šuplíky… Taková aktivita by mohla být klidně na celý den a jako bonus budete mít dobrý pocit z odvedené práce! Navíc, v čistém prostřední se Vám doma bude určitě čas trávit lépe, když už tam musíte zůstávat pořád. 

 

3) Udělejte si odpočinkový den

A nebo naopak, zkuste nedělat vůbec nic. Představte si, že můžete celý den jen ležet v posteli, odpočívat a hodit se do naprosté pohody. Nemusíte se ani přeslékat a celý den zůstaňte jen v pyžamu! Práci, kterou musíte udělat, odložte na zítra a celý den prostě odpočívejte. Uvařte si Váš oblíbený čaj, podívejte se na Váš oblíbený film, nebo seriál, a relaxujte.

 

4) Nakupujte online

Nakupování je zábava. Najít tu perfektní nabídku ovšem může trvat i několik hodin. Ať už se jedná o elektroniku, nábytek, nebo oblečení, na výběr těchto věcí nyní máte dostatek času. Prozkoumejte celé obchody, všechny nabídky, slevy a najděte tu, která Vám bude pasovat nejlépe! Já jsem za celou karanténu nakoupil tolik oblečení, že ho potom ani nebudu moct všechno zkusit!

 

5) Zlepšete svou kondici

Být zavřený doma a bez pohybu může být těžké, hlavně pro sportovce. A nebo naopak ve svých všedních dnech nemáte dostatek času pro pohyb. Tak či tak, existuje spoustu aktivit, které můžete dělat i doma! Na internetu lze najít spoustu cviků a technik posilování, které zvládnete i uprostřed Vašeho obývacího pokoje. Další možností je například jóga, která Vám protáhne svaly a vyčistí mysl. 

 

6) Buďte jako MasterChef

Čas v karanténě je perfektní příležitostí k tomu, abyste se naučili vařit. Čas, který jste předtím museli trávit v práci a ve škole nyní můžete investovat do vaření! Obchody jsou naštěstí otevřeně, takže jedné, co stačí, je zajít si pro suroviny a můžete se do toho pustit. Pokud už vařit umíte, můžete se třeba pokusit trošku pozměnit a okořenit ten recept na svíčkovou, který už je několik let pořád stejný. Kdo ví, třeba tak objevíte svůj nový oblíbený pokrm!

 

7) Sbližte se s rodinou

Ať už se jedná o partnerku, manželku, nebo děti, v blízké době s nimi budete trávit hodně času. Zeptejte se sami sebe, znáte je opravdu dobře? Víte, jaká je oblíbená barva Vašeho syna? Jaké květiny má Vaše partnerka ráda? Je zvláštní, že v každodenním ruchu nemáme čas poznat a trávit čas s těmi nejbližšími. Teď to ale lze změnit!

S celou rodinou můžete udělat večeři a povídat si u jídla, uspořádat večer deskových her, nebo si sednout u vína s manželkou a prostě si povídat o živote. Budete překvapeni, co všechno o svých blízkých zjistíte.

 

8) Zkuste meditovat

Celá situace, která na území nejen České republiky, ale celého světa, právě probíha, může být Felice stresující. Pokud se cítíte frustrovaní, meditace Vám rozhodně pomůže. 

Já osobně jsem se na meditování vždy díval skepticky a nevěřil jsem, že by něco takového mohlo vůbec pomoct a uvolnit mysli. Můj názor se ale změnil po tom, co jsem sám meditovat vyzkoušel. Dnes už to je několik měsíců, co jsem začal, a už po několika dnech jsem cítil pozitivní změnu. No vážně, zkuste to! 

Napíšu Vám sem jednoduchý a rychlý návod, jak začít:

 

  1. Nastavte si časovač. Ze začátku postačí 5 minut. 
  2. Posaďte se. Nejlépe do tureckého sedu na zem, ale křeslo také postačí.
  3. Uvolněte celé své tělo
  4. Zhluboka dýchejte
  5. Svou mysl soustřeďujte jen a pouze na nádech a výdech
  6. Snažte se nemyslet na nic jiného a vyčistěte si mysl.

 

9) Procestujte svět!

Ačkoliv to zní ironicky, i v karanténě lze cestovat. Díky aplikaci Google Earth, která je zdarma dostupná na internetu, se můžete ocitnou kdekoliv na světě během pár vteřin. Zkuste prozkoumat Paříž, New York, nebo krásné Karibské moře z pohodlí svého domova.

 

10) Pomáhejte

Jistě víte, že nejohroženější skupinou lidí jsou senioři a lidé s imunitním oslabením. Zkuste popřemýšlet, zda nemáte někoho blízkého, nebo třeba souseda, kterému by pomohlo, kdyby mu někdo šel nakoupit. A pokud ne, existují organizace, které hledají dobrovolníky právě pro tyto účely. Právě těžké časy krize jsou časy, které nás spojují.

 

11) Objevte své nové hobby

V čase, který musíte strávit doma, můžete vyzkoušet spoustu a spoustu nových věcí. Četl jsem již mnoho příběhů, kdy lidé úplnou náhodou začali vykonávat nějakou činnost, ze které se poté stala jejich vášeň. Jak už jsem zmiňoval, já jsem vyzkoušel vyšívat a nemůžu se toho nabažit!

Pokud nevíte, kde začít, zkuste třeba zahradničit, hrát hry, programovat, začít hrát na hudební nástroj, sportovat, malovat, skládat hudbu…

 

12) Zajděte si na koncert…

… do svého pokoje. Stejně tak, jako s cestováním, koncert je v tomto případě také v uvozovkách. Od doby, kdy začala karanténa, bylo spuštěno hned několik nových projektů, které streamují online události. Koncerty, divadelní vystoupení a přednášky lze pohodlně sledovat z Vašeho obývacího pokoje a není vůbec třeba opouštět dům!

 

13) Podívejte se na Netflix

Netflix je stále rozšiřující se platforma pro sledování online seriálů a filmů. A právě Netflix mi zajišťuje hodiny zábavy v době karantény. Pokud tuto síť neznáte, rozhodně ji omrkněte a první měsíc budete mít zdarma (tak akorát po dobu karantény!)

Tipy na Netflix filmy:

  • Dva papežové

Mezi papežem Benediktem XVI. a budoucím papežem Františkem vzniká překvapivé přátelství a v katolické církvi dochází ke zlomovému bodu. Inspirováno skutečnými událostmi.(Netflix Czech)

 

  • Manželská Hisotrie

Slůvko inscenace má v českých končinách mnohdy negativní televizní konotaci, ale Manželská historie je dokonalou inscenací bez příkras. Herci jsou zde otrokem příběhu, jemuž je podřízeno úplně všechno. Tváří v tvář hollywoodskému mainstreamu s jeho půlmetrovým make-upem ze scenáristického botoxu a mlžného CGI naprosto nevídaná věc. (moviezone.cz)

 

  • Irčan

V kritiky uznávaném filmu Martina Scorseseho nájemný zabiják Frank Sheeran (Robert De Niro) vzpomíná na tajemství, která střežil jako věrný člen zločineckého klanu Bufalinových.(Netflix Czech)

 

14) Udělejte si pořádek ve financích

Možná jste si už několikrát říkali, že konečně začnete šetřit. Teď je ta perfektní příležitost k tomu, abyste prošli výpis svého bankovního účtu a našli položky, na kterých utrácíte moc peněz. Klíčem k šetření je odstranit, nebo nahradit, položky, které zatěžují Vaše konto a nejsou potřebné. Vsadím se, že když prozkoumáte transakce za poslední rok, najdete spoustu položek, které jste měsíčně nakupovali a ve finále zjistíte, že byste jejich nenakupováním ušetřili spoustu peněz.

 

15) Učte se novým věcem

Karanténa je dokonalou příležitostí k tomu, abyste se naučili něco nového. Chtěli jste vždycky umět francouzsky? Žádný problém. S časem, který teď máte, zvládnete francouzštinu levou zadní. Popadněte učebnici a začněte se učit. Pokud žádnou učebnici nemáte, nezoufejte - aplikace Duolingo, kterou si můžete zdarma stáhnout na Android i iOS Vám poslouží perfektně.

 

16) Napište starému kamarádovi

Máte kamaráda, se kterým jste se kvůli nedostatku času nebavili? Teď je ten nejlepší čas to napravit. Vy máte čas a on má čas určitě jakbysmet. Rozhodně může být osvěžující a zábavné se pobavit s někým, koho jste dlouho neviděli a neslyšeli!

 

17) Přečtěte si knihu 

Věděli jste, že to přijde - čtení knih. Ačkoliv už v dnešní době jen málo kdo čte, a když už, tak z elektronických zařízení. Co takhle se ale vrátit ke starým, dobrým, papírovým knihám? Nevím jak vy, ale já miluju ten pocit, když v rukou držím knihu. Čtení je příjemným způsobem, jak si v tomto čase odpočinout.

 

18) Vydejte se do přírody 

Ačkoliv je vyhlášena celostátní karanténa, omezení vlády se nevztahuje na vycházky do parků a pobyt v přírodě. S dětmi tedy můžete vyrazit na procházku a nadýchat se čerstvého vzduchu. Nezapomeňte si s sebou ovšem vzít roušku!

 

19) Ušijte si roušku

Když už jsme u roušek, tak proč si jednu neušít? Šitou roušku určitě využijete, ať na výlet do přírody, nebo na nákup v supermarketu. A pokud ne vy, můžete ji darovat někomu, kdo ji bude nosit.

 

20) Pište poezii

Zkoušeli jste to někdy? Psaní poezie je skvělý způsob, jak vyjádřit své pocity a zabavit se na celé hodiny. Občas to jde jako po másle, ale občas nastane “tvůrčí krize.” V takovém případě udělejte jeden z předchozích bodů a k poezii se vraťte. Kdo ví, třeba se Vám básničky nahromadí a vydáte celou knihu!

 

21) Naučte se vázat kravaty

Vázání kravat je velice užitečná schopnost, která se Vám bude hodit často. Až celá karanténa skončí, jistě se půjde slavit… ale jaký na sebe uvážete uzel? To si můžete přečíst ve článku Vázání kravaty.

 

22) Bonus

Sám jsem se v karanténě nudil a nevěděl jsem, co dělat. Proto jsem si na internetu hledal, co vlastně v karanténě dělat. Přikládám a překládám vtipný článek z webu usatoday.com, který mě vážně pobavil. Přeji příjemné čtení!

 

1. Složte puzzle: čím více částí, tím lépe. Cítíte se sebovědomě? Zkuste Rubikovu kostku. Jste spíše na slova? Luštěte křížovky!

 

2. Založte si deník, nebo blog. Ano, samozřejmě, může být o koronaviru, ale také může být o specifickém zájmu nebo hobby od šachů po sýr.

 

3. Pokud to nebude rušit Vaše sousedy, oprašte ten starý nástroj a cvičte.

 

4. V případě, že máte ještě jednu věc, kterou jste chtěli dodat, napište všem svým bývalým.

 

5. Pište poezii. Možná si můžete vyrobit haiku na Den matek nebo něco bez specifické struktury. Jen to zkuste!

 

6. Podívejte se na všechny opravdu dlouhé filmy, kterým jste se dosud vyhýbali.

 

7. Nakonec si přečtěte „Infinite Jest“, „Les Miserables“ nebo dokonce „The Stand“. Jděte all-in a přečtěte si „Ulysses“. Máte na to.

 

8. Obličejové masky, zvlhčovače, panečku! Dopřejte si 10 krokovou rutinní péči o pleť, na kterou během normálního pracovního týdne nemáte čas.

 

9. Dívejte se na obrázky štěňátek.

 

10. Napište skutečné dopisy rodině a přátelům. Potom? Pište děkovné poznámky lidem, kteří Vám pomohli.

 

11. Naučte se kaligrafii. YouTube může pomoci.

 

12. Konečně si přečtěte pravidla k těm dlouhým hrám, které jste nikdy nehráli. Poté povzbuďte rodinu, ať si s Vámi zahrají.

 

13. Vyzkoušejte si všechno svoje oblečení a rozhodněte se, zda jej prodáte, nebo ještě vydrží pár nošení.

 

14. Ještě lépe, projděte své šuplíky a usuďte, zda opravdu potřebujete tolik pastelek a tužek.

 

15. Upečte sladkosti.

 

16. Podívejte se na film, který vyhrál na Oskarech nejlepší snímek.

 

17. Dívejte se na sebe v zrcadla a pokustese udělat autoportrét.

 

18. Dejte si bublinkovou koupel (bonus: sklenice vína.)

 

19. Udělejte si klasický koktejl, od Cuba Libre přes Mojito až po klasický Old Fashioned. Hlavně je nezapomeňte okořenit.

 

20. Omalovánky - nejsou jen pro děti.

 

21. Udělejte si čas na ohlédnutí se - čeho jste za poslední rok dosáhli? 

 

22. Napište příběh, nebo začněte psát román.

 

23. Předstírejte, že je Vám 13, složte papír do čtverečků a vytvořte a udělejte si “věštce,” do kterého dáte prsty a můžete začít předpovídat budoucnost.

 

24. Naučte se, jak vázat uzly na laně.

 

25. Vyhoďte všechen starý make-up

 

26. Uspořádejte si fotky v galerii.

 

27. Vytvořte dokument, ve kterém uvedete všechny seriály, které doporučujete, a pošlete je známým. Budou Vás za to milovat!

 

28.  Napište si seznam věcí, za které jste vděční.

 

29. Udělejte si vlastní degustaci vína, které máte doma. 

 

30. Udělejte si kafe, ale tentokrát nastudujte, kolik lžiček si dáte, kolik vody, cukru, mléka a recept zkuste vyladit.

 

31. Obarvěte si své vlasy na šílenou barvu!

 

32. Napište divadelní hru, ve které obsadíte vaše spolubydlící.

 

33. Sledujte TikTok.

 

34. Udělejte seznam muzeí a koncertů, které chcete navštívit, až karanténa skončí.

 

35. Přemístěte nábytek tak, aby Váš dům vypadal, jako po rekonstrukci.

 

36. Nacvičte si míchaní karet tak, jak to dělají kouzelníci.

 

37. A když už jsme u toho, naučte se nějaký kouzelnický trik.

 

38. Naučte svého psa pac. Desinfekce na ruce dobrovolná.

 

39. Zapamatujte si periodickou tabulku prvků. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit.

 

40. Připomeňte si staré časy. Kupte a složte LEGO. 

 

41. Naučte se nový styl tance pomocí YouTube.

 

42.  Nakupte nábytek a složte jej.

 

43. Podívejte se na StarWars v tomto, ale pouze tomto, pořadí: Rogue One - IV-V-II-III-Solo-VI-VII-VIII-IX-

 

44. Chtěli jste si koupit nové brýle? Zkuste si obroučky online!

 

45. Zkoušejte věci se svou nedominantní rukou - psát, stříhat… výsledky budou zajímavé.

 

46. Kolik slov za minutu dokážete napsat? 

 

47. Dělejte origami. Zkuste vytvořit plameňáky pro Vaše milované.

 

48. Zkuste beatbox.

 

49. Naučte se stará česká slova.

 

50. Spánek. Spěte, dokud zase nebudete muset ráno vstávat.

 
comments powered by Disqus