Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Jak určit kvalitu textilií: Návod pro začátečníky

  Všechny kategorie
rene 2019-07-28

V dnešní době se vyrábí spoustu padělků na všemožné druhy oblečení. Jedním z hlavních komponentů, které kvalitní oblečení nabízí, jsou výborně zpracované textilie. Už se od padělkářů nenechte napálit a přeštěte si článek, ve kterém se dozvíte, jak určit pravost a kvalitu látek, ze kerých je zboží vyrobeno. 

 

Jak určit kvalitu textilií: Návod pro začátečníky

Jaké je pravidlo číslo 1 pro naplnění šatníku oblečením vysoké kvality? Přesně tak: Musíte mít znalost o látkách a být schopni určit kvalitní kus oblečení, až ho uvidíte. Musíte být schopni rozdíly mezi pevným, dobře zpracovaným kouskem a tím, který vypadá dobře na stojanu v obchodě, ale nevydrží ani polovinu sezony. Potřebujete znát a) které vlastnosti odlišují kvalitní textilii od nekvalitních a za b) jak je od sebe efektivně odlišit.

Abychom Vám s tím pomohli, napsali jsme tento článek, který vám položí základy rozlišování kvality textilií. V první části začneme s látkami a poté pokryjeme krycí švy, obložení a detaily jako tlačítka, zipy a kapsy.

Většina těchto věcí bude docela technická, takže rozhodně nemusíte mít pocit, že musíte tento článek přečíst celý najednou. Namísto toho jej můžete použít jako takovou referenční pomůcku, na kterou se odkážete kdykoliv budete plánovat přidání nového kousku do Vašeho šatníku.

Mějte prosím na paměti, že většina bodů uvedených dole jsou nejlepší praktiky, nikoliv tvrdá fakta. Když jsem si pro tento příspěvek hledal informace, přešel jsem přes spoustu různých názorů na nejlepší typ švů, správný způsob lemování sukní na míru, nejlepší typ denimu atd. a snažil jsem se shrnout klíčové body v tomto příspěvku. Pokud jste šicí nebo textilní profesionálové a máte co přidat, můžete se v komentářích podělit o své tipy.

 

Co je to kvalita?

 

Před tím, než se vrhneme na všechna různá kritéria, kterými můžete určit kvalitu látky, na chvilku se vrhneme k úplným základům: Co je to kvalita? A ještě více specificky: Co rozlišuje textil nízké a vysoké kvality?

Obecně, když říkáme slovo kvalita, myslíme trochu něco jiného, ale něco s tím spojeného:

Chceme, aby naše oblečení bylo odolné, aby vydrželo déle než pár sezon. Chceme robustní textil, se kterým můžeme pohybovat, aniž bychom se museli obávat, že se roztrhá, nebo mu upadnou knoflíky. Chceme, aby oblečení drželo ten stejný tvar i po roce nošení. Aby se neroztáhlo, ale ani nescvrkávalo. Chceme oblečení, které bude krásně obepínat siluetu našeho těla, ne aby ji kazilo a omezovalo náš pohyb. Nechceme látku, která bude vypouštět barvy hned po prvním praní. Chceme, aby oblečení působilo na naší kůži příjemně, takže si můžeme opravdu užít jeho nošení a nebudeme ho chtít sundat hned, jak se vrátíme domů. V poslední řadě chceme, aby naše oblečení vypadalo, že je z vysoce kvalitních látek. Jemné zpracování a krásné detaily. To není nic, co by se hned rozpadlo.

I když daná látka splňuje tyto požadavky, záleží na spoustě různých komponentů a na tom, jak vůbec látka, švy, linie, šití, a ještě menší detaily, jako jsou knoflíčky a kapsičky spolupracují.

To, co rozlišuje kvalitní a nekvalitní látku, jsou malé krůčky, které výrobce dělá navíc. Dělá je, aby se ujistil, že oblečení vypadá dobře nejen při výrobě, ale i po opuštění továrny. Aby i po několika nošeních a vypráních působilo stále dobře na lidskou pokožku a perfektně sedělo. Všechny tyto extra kroky stojí čas a peníze. To je ten důvod, proč je velmi jednoduché nalézt krásné kousky v levných obchodech, které se ovšem do týdne roztrhají, po prvním praní ztratí barvu anebo se rychle vytahají. Aby výrobci ušetřili peníze, namísto pořádného zpracování se zaměřují na to, aby produkt vypadal dobře na věšáku v obchodě. To je totiž to, co jim přináší prodeje. V podstatě každý zákazník si vybírá oblečení na základě toho, jak vypadá. Pouze pár je jich dostatečně vychytralých na to, aby sledovali švy, kvalitu šití a podobné.

Ted je důležité si poznamenat, že kvalita a cena předmětů nemusí být vždy propojena. Některé druhy zboží se vyrábějí snadněji než jiné. Proto je možné v dobře dostupných obchodech najít některé kvalitně vyrobené předměty za nízkou cenu, ale taky špatně vyrobené za vysokou cenu. Zároveň to, že je položka velmi drahá neznamená, že výrobce použil všechny tyto peníze navíc na zvýšení kvality oděvu.

Takže ... jak si můžete být jisti, že kupujete kvalitu? Můj tip číslo jedna je: vždy se podívat na položku v obchodě, tedy ne online. Možná se opravdu budete moci rozhodnout, jestli se vám položka líbí vizuálně pouhým pohledem na obrázek, ale abyste mohli skutečně posoudit její kvalitu, musíte ji zkontrolovat zblízka, cítit ji, zkontrolovat švy a vyzkoušet ji.

V tomto příspěvku Vám dám spoustu tipů, na co je třeba se dívat při hodnocení oděvu. Než ale začnete, měli byste udělat jednu věc: určit si své priority. Ne každá věc ve vašem šatníku musí vydržet 20 let. Ne každá ponožka, kterou vlastníte, musí být vyrobena z merino vlny. Zacházet moc daleko není nikdy praktické, proto se nejprve ujistěte, jaký je váš obecný přístup a strategie kvality. Rozhodněte se, do kterých položek chcete investovat trochu více času (a peněz) a u kterých vám nevadí výměna po několika sezonách.

 

Látky

 

VŠEOBECNÉ VLASTNOSTI

 

Nejdůležitější složkou oděvu je látka, ze které je vyroben. Bez ohledu na to, jak krásné jsou detaily, nebo jak dobře jsou vytvořeny švy, oděv vyrobený z chmurné, poškrábané, nebo tabletovací tkaniny nikdy není a nebude dobrou součástí šatníku.

Při posuzování struktury oblečení je třeba dávat pozor na dvě věci:

  • kvalita samotné látky

  • jak vhodná je tkanina pro danou položku

Prvním bodem je zjistit, jaká je kvalita tkaniny ve srovnání s jinými tkaninami toho stejného typu, ať už se jedná o bavlnu, vlnu, džínovinu atd. Toto hodnocení by mělo být objektivní: Existují určité vlastnosti, které odlišují vysoce kvalitní bavlnu od bavln nízké kvality. A v tomto příspěvku najdete rychlý úvod do nejdůležitějších faktorů, které určují kvalitu látky. Ukážeme si šest nejoblíbenějších typů tkanin. Druhým bodem je rozhodování o tom, jak se látka hodí pro danou situaci (bez ohledu na kvalitu), tedy pro činnosti, na které je plánujete nosit, do jakého počasí atd. Ani ta nejkvalitnější kašmírová textilie není dobrou volbou pro nošení na sportovní události, stejně jako byste si pravděpodobně nevybrali jemný hedvábný kousek, pokud hledáte teplý zimní kabát s potřebou nízké údržby.

To také souvisí s dalším bodem: Neexistují žádné neodmyslitelně dobré, nebo špatné látky. Každý typ tkaniny má své výhody a nevýhody (ano, dokonce i syntetické tkaniny). Klíčem je si tyto výhody uvědomit, abyste si mohli s jistotou vybrat tu nejlepší látku pro danou práci.

 

Bavlna

 

Bavlna je velmi populárním typem tkaniny z dobrých důvodů: je měkká, univerzální, odolná a srovnatelně cenově dostupná. Nejdůležitější vlastností kvalitní bavlny je délka její střiže, tj. délka jednotlivých vláken, ze kterých se tkanina skládá. Tkanina vyrobená z dlouhých bavlněných vláken se obecně považuje za kvalitnější, než textilie vyrobené z kratších vláken. Zde je proč:

  • Odolnost. Delší vlákna mohou být spředena do jemnější příze. Jemná příze může být pevněji svázána, což způsobuje, že výsledná textilie je pevnější a odolnější.

  • Měkkost. Dalším plusem dlouhých vláken je, že se mohou proměnit v mnohem měkčí přízi. Čím kratší je svorka, tím obtížnější je točit vlákna do příze, aniž by malé konce vláken vyčnívaly do všech úhlů. Delší bavlněná vlákna mohou být navzájem úzce svázána, což jim zabraňuje rozcházet se do různých směrů.

  • Prodyšnost. Jedním z důvodů, proč jsou některé tkaniny méně prodyšné než jiné, je to, že mezi jednotlivými nitěmi, které vytvářejí tepelnou izolaci, obsahují malé vzduchové kapsy. Bavlna vyrobená z dlouhých, jemně zvlněných vláken bývá velmi pevně tkaná, aby se odstranily vzduchové kapsy a zároveň odstranila i ten nepříjemný a zpocený pocit, který máme tendenci spojovat s nízkou prodyšností.

  • Délka bavlny závisí na jejím typu a původu. Tři typy, které jsou známé svými mimořádně dlouhými sponkami, jsou Pima, Sea-Island a Egyptská bavlna. Pokud je položka vyrobena z některého z těchto bavln, značky to určitě uvedou na štítku. Ale tato označení nejsou v podstatě nikým kontrolována, takže se ujistěte, že jste si značku zcela prohlédli a před zakoupením si důkladně ověřte celkovou kvalitu látky položky.

Jak poznat, zda je oděv vyroben z kvalitních dlouhých vláken?

  • Dotkněte se jí! I bavlněná látka, která je pevná, silná nebo dokonce tuhá, by měla na pokožce vyvolávat pocit jemnosti. Pokud tomu tak není, oblečení bylo pravděpodobně vyrobeno z kratších vláken a bude dlouhodobě méně odolné.

  • Žádné prášky. Bavlna obvykle není tak náchylná k tabletování jako jiné tkaniny, takže pokud již vidíte stopy po tabletování na novém oděvu, přesuňte se jinam!

  • Zkontrolujte hustotu tkaniny tak, že ji podržíte na světle. I když je velmi jemná, látka by neměla být průhledná. Pokud tkanina propouští hodně světla, je to známkou toho, že není příliš hustá, a proto nebude příliš trvanlivá.

  • Bavlna musí být spředena, proto se pozorně podívejte na vlákna, která tvoří látku. Mezi jednotlivými vlákny by neměly být žádné mezery ani rozdíly ve velikosti. Vše, co byste měli vidět zblízka, je pravidelný vzor hladkých řad.

  • Jeden tip navíc: Bavlna je obzvláště dobrá volba, když nakupujete v obchodech s nízkými náklady. Některé látky se těžko dostanou přímo na spodní hranici cenového rozpětí, ale protože bavlna je poměrně levná na výrobu, měli byste najít bavlněné předměty, které jsou cenově dostupné a dobře vyrobené.

 

Len

Některé prádlo je vyrobeno z lněných vláken, která jsou přirozeně hladká, ale málo elastická. Len je skvělá látka pro léto, protože je prodyšná, rychle schne, má chladicí účinek a je odolná vůči chuchvalcům. Obecně existuje méně kvalitativních rozdílů s lněným prádlem a bavlnou. Zde je několik věcí, na které byste si měli dát pozor při nakupování lněného prádla:

  • Ujistěte se, že je prádlo na kůži příjemné. Len není od přírody měkkým materiálem, ale pokud ve skutečnosti působí škrábavě nebo drsně, pravděpodobně byla použita krátká / nekvalitní vlákna, která mají stejné nevýhody jako krátká bavlněná vlákna (viz výše).

  • Jedinou nevýhodou lněného prádla je, že není příliš elastické (proto se snadno krčí) a nakonec se zlomí, pokud je neustále skládáte na stejném místě. Před nákupem se ujistěte, že prádlo již neobsahuje žádné drobné záhyby. Pokud obsahuje, jsou pravděpodobně známkou špatného střihu, který vytváří silné záhyby. Tyto přehyby budou stále výraznější s pravidelným opotřebením. Také přemýšlejte o tom, zda položka bude vypadat dobře, když na konci dne bude trochu pomačkaná.

  • Nedělejte si starosti se žmolky a chuchvalci, tedy malými, náhodnými uzly podél příze lněného oblečení. Téměř vždy jsou záměrné. Umísťují se proto, aby nedocházelo k neporušenosti vláken. Také přidávají zvláštní texturu „přírodního prádla“. Pokud ovšem žádné chuchvalce na oblečení nejsou, není nic špatně. Velmi jemné prádlo je obvykle bez nich, protože bylo vytvořeno z velmi jemných nití skládajících se z vláken stejného průměru.

  • Pokud hledáte dobrý kompromis mezi trvanlivostí, chladem a měkkostí, zkuste látkové složení lnu a bavlny. Směs zajišťuje odolnou, ale mnohem měkčí tkaninu, která se ve srovnání s čistě lněným prádlem méně krčí a je mnohem méně náročná na údržbu.

 

Vlna

Kvalita vlny může být obecně určena průměrem a kvalitou jednotlivých vlněných vláken, která tvoří látku. Ty zase závisí na plemeni zvířat, které je vyprodukovalo, na jejich stravě, hladinách stresu a na tom, jak byla vlákna zpracovávána během výrobního procesu. Průměr vlnového vlákna se měří v mikronech. Vlněná vlákna, která jsou jemnější než 25 až 30 mikronů, se obvykle používají pro oděvy, zatímco silnější / hrubší vlákna se používají pro věci, jako je svrchní oděv, přikrývky nebo koberečky. Jemnější vlny jsou obvykle dražší než hrubší vlněná vlákna, protože jsou měkčí a složitější na výrobu. Zde je několik tipů pro hodnocení vlny:

  • Nejprve zkontrolujte, zda nedošlo k jakýmkoli výrobním chybám: Pletení by mělo být konzistentní a mezi jednotlivými nitěmi textilie by neměly být žádné uzly, volné prameny, díry nebo mezery. Jedním z důvodů narušení vláken, pokud jde o vlnu, je to, že zvíře, ze kterého vlákno pocházelo, bylo stresováno nebo podvyživeno, což mělo za následek slabé nebo křehké vlákno. Pokud vidíte již rozbitá vlákna na novém oděvu, je pravděpodobné, že by se při pravidelném nošení mohla rozbít ještě více.

  • Žmolky se tvoří, když se jednotlivá vlákna uvolní a nakonec se stočí do malých kuliček. Vlna se žmolí snadno, i když kvalitnější varianty budou pevněji tkané, aby se uvolnění vláken zabránilo. Pokud chcete vlněný předmět, který obsahuje co nejméně žmolků, vyberte si produkt s velmi hustým a jemně pleteným materiálem. Pokud na oděvu nejsou žádné žmolky, když ho prohlédnete (ani na límci, manžetách nebo na vnitřních stehnech), dostává okamžitě velký palec nahoru.

  • Vlněné látky by měly být velmi elastické. Po natažení by se okamžitě měly vrátit do své původní pozice.

  • Značky, které používají vysoce kvalitní vlněnou tkaninu, vás obvykle přesně informují, o jaký druh vlny jde. Například merino vlna je obzvláště oblíbeným typem známým svými jemnými vlákny.

  • Pokud to není součástí návrhu oblečení, látka by měla být neprůhledná. Vysoce kvalitní vlněný oděv bude pevně tkaný a hustý, bez mezer mezi jednotlivými nitěmi.

  • Obecně by tkanina měla být vyrobena z jemných vlněných vláken, avšak v závislosti na hledané položce můžete dávat přednost robustnějšímu, hrubšímu typu tkaniny. Než si koupíte vlněné zboží, ujistěte se, že vyzkoušíte, jak materiál působí nejen na vašich rukou, ale také na místech, kde je vaše pokožka citlivější, například v podpaží, abyste se ujistili, že vám je tento materiál příjemný. Také si všimněte, že některé druhy vln jsou přirozeně měkčí, než jiné. Např. kašmír je mnohem měkčí než mohér, takže měkkost vlněného předmětu nemusí nutně mluvit o jeho kvalitě.

 

Denim

 

Web je plný znalců denimu a nachází se tam obrovské množství různých názorů na to, co dělá denim dobrým a co špatným. Zde je několik poznámek o vlastnostech vysoce kvalitních denimových tkanin, na kterých se většina zdrojů shoduje:

  • Kvalita džínoviny závisí hlavně na kvalitě bavlny použité k jejímu vytvoření a na tom, jak byla tkaná. Další důležitou vlastností je šití zboží (nejedná se o technickou vlastnost textilie.)

  • Džínovina, která je vyrobena z vysoce kvalitní bavlny působí jemně. Měla by taky působit tak, jako by byla trochu vlhká.

  • Denim by nikdy neměl působit tence a chabě, nebo moc tuze a těžce natolik, abyste se nemohli pohybovat (pokud se nejedná o surový, nepraný kousek), ale cokoli mezi tím je v pořádku a záleží na osobním výběru. Pokud chcete hledat tenčí látku, ujistěte se, že jsou příze pevně tkané a že látka je silná a hustá, takže se snadno neroztrhne.

  • Když kupujete džínové zboží z druhé ruky, vždy zkontrolujte vnitřky stehen, zda nejsou odřené. Silně odřená stehna jsou jasným znakem toho, že džínovina není nejlepší kvality.

  • Vzhledem k tomu, že je džínovina velmi těžká látka, jsou velmi důležité silné švy, které se nerozdělují nebo nerozpadají. Jako první krok zkuste roztáhnout denimové oblečení na různých místech podél švů. Pokud se nitky švů roztahují, není to dobře. Poté zkontrolujte šití. Ti nejlepší výrobci džínoviny obvykle používají buď dvojité šití (dvě řady šití vedle sebe) nebo řetězové šití (smyčkové stehy, které vypadají jako články řetězu). Pokud je nit silná, je v pořádku i jedna řada stehů, ale v tomto případě se ujistěte, že jste provedli zkoušku protažením. Další způsob, jak posoudit kvalitu džínoviny, je podívat se na to, jak byly provedeny postranní švy. Nejlevnější a nejjednodušší způsob jak spojit dva kusy textilie dohromady je sešít k sobě a přebytek odříznout. Tato metoda zanechává nehezkou ránu podél vnitřní strany vaší nohy. Kvalitní výrobci místo toho učiní další krok u prvního sešívání okrajů na každé straně. Než je sešijí dohromady, celý šev stlačí a tím zabrání vzniku oné rány.

 

Kůže

Kůže není technicky látka, ale materiál. Kvalita kusu kůže závisí hlavně na tom, jaký typ „zrna“ má. Celozrnná kůže je obecně považována za nejkvalitnější typ a vztahuje se na kůži, která nebyla broušena, leštěna nebo opravena, aby si zachovala přirozenou pevnost a trvanlivost kůže. Kůže ze štípaných zrn byla nějakým způsobem zpracována (horní vrstva kůže je obvykle odstraněna), a proto není tak trvanlivá jako celozrnná kůže. Jedním ze způsobů, jak zkontrolovat, zda byl kožený předmět vyroben z celozrnné kůže, je pečlivě se podívat na drobná zrna na tkanině. Vypadají přirozeně, nebo tištěně? Celozrnná kůže obsahuje všechny přirozené nedokonalosti zvířete, ze kterého pochází. Značky, které používají korigovanou kůži, někdy vytisknou na produkt jistý symbol, aby zvýšily pravost a důvěryhodnost. Tady máme několik dalších poznámek o kůži:

  • Hlavní nevýhodou kůže je, že ji lze trvale zmačkat. Když si koupíte nový kožený kus, ujistěte se, že již nemá žádné škrábance a přehyby. Na neopotřebených kusech obvykle dávají varování, že je kůže křehká a potřebuje údržbu.

  • Zkontrolujte, jak jsou jednotlivé kousky kůže připevněny. Byly sešity nebo slepeny? Šití trvá déle než lepení, proto je pro značky dražší, ale vytváří silnější držení mezi kusy. Jakékoli viditelné zbytky lepidla jsou definitivní no-go.

  • Skvělou alternativou ke skutečné kůži je umělá (nebo veganská) kůže, která je obvykle složena z polyuretanového povlaku na vláknité vrstvě. Vysoce kvalitní umělá kůže může být stejně odolná jako pravá kůže, je obecně cenově dostupnější, snáze se udržuje, na slunci se tolik nezlehčí a nezpůsobuje smrt zvířatům.

  • Stejně jako pravá kůže by se umělá kůže měla chovat co nejpružněji, neměla by mít zjevné známky poškrábání a jednotlivé části položky by měly být spíše šity, než lepeny. Kůže nízké kvality bude mít často zřetelný plastikový a lesklý vzhled. Kousky vyšší kvality jsou téměř nerozeznatelné od zvířecí kůže, přinejmenším neodborníkům. Takže: Vyvarujte se lesku, jděte na měkkou a pružnou a pokud máte pochybnosti, silnější má tendenci být lepší. Umělá kůže může být lehká, ale nikdy by neměla působit tence, nebo chabě.

Obuv z celozrnné kůže

Jsou přírodní materiály vždy lepší?

Krátká odpověď zní ne. Ačkoli mnoho lidí bude považovat i malá množství vyrobených vláken z umělé tkaniny za negativní, syntetická nebo polosyntetická vlákna mají své výhody a mohou být skvělou alternativou, nebo přídavkem, k přírodním vláknům. Zde je proč:

  • Na začátek: existuje obrovský rozdíl mezi syntetickými materiály (obvykle polyesterovými nebo viskózovými), které se běžně používají u značkových rozpočtových značek, a vysoce kvalitními syntetickými materiály, které používají návrháři nebo značky vyšší kvality. Ve velkovýrobním módním průmyslu se syntetické materiály často používají jako náhrada přírodních vláken. To kvůli snížení nákladů, takže tyto typy syntetických vláken obvykle nemají vysokou kvalitu a jsou vybírány hlavně pro svou podobnost s přírodními materiály, jejich cenu anebo vzhled. Na druhém konci spektra je návrhář, který si vybírá syntetický materiál před přírodním pro své specifické vlastnosti (např. Je to zejména nízká hmotnost, způsob zakrývání, jeho struktura), aby se vylepšil konečný oděv. Mnoho designérů a značek konkrétně formuluje látky tak, aby získaly přesný typ, který je pro jejich design vhodný, nebo aby zlepšily faktory jako je prodyšnost a další funkční vlastnosti.

  • Častokrát i malé množství syntetických vláken často zlepšuje fit jinak přírodní látky. Spandex, polyester nebo lycra se dobře kombinují s bavlnou nebo vlnou, aby se zvýšila roztažnost a pružnost. Ujistěte se, že oděv si po praní udržuje tvar. U přizpůsobivých předmětů, které chcete zakřivit kolem těla (např. džíny nebo trička), hledejte složení látky, které obsahuje asi 2 až 5% pružného syntetického materiálu.

  • Syntetická vlákna jsou často nejlepší volbou pro aktivní nošení, protože jsou lehká, super elastická (a proto tvarově padnou bez omezení), rychle schnou nebo jsou schopna přenášet pot z pokožky.

  • Samozřejmě existuje obrovské množství syntetických tkanin, z nichž všechny mají různé vlastnosti, použití a některé z nich jsou cennější než jiné. Jeden typ, který chci zdůraznit, je umělé hedvábí, které je podle většiny kritiků zvláště dobrou volbou, pokud jde o syntetiku (nebo spíše polosyntetiku, protože má přírodní základnu). Rayon je prodyšná celulózová textilie, která je vyrobena z dřevěné buničiny (narozdíl od plastu), je biologicky rozložitelná a může napodobit pocit hladké bavlny, hedvábí nebo lnu. Mnoho lidí považuje modální za nejlepší druh umělého hedvábí: Je vyrobeno z bukových stromů, je velmi hladké, absorbuje vodu a zabraňuje smršťování. Často jej najdete ve směsi s bavlnou. Dalším populárním typem umělého hedvábí je tencel, který je také velmi měkký, snadno se udržuje a odolný proti vráskám.

 

comments powered by Disqus