Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Jak určit kvalitu textilií: Návod pro začátečníky II

  Všechny kategorie
rene 2019-08-01

V minulém příspěvku jsme si ukázali, jak určit kvalitu látek. Dnes si řekneme, jak posoudit kvalitu oděvu podle dalších faktorů. Chcete mít šatník plný kvalitního oblečení? Tohle je přípěvek přesně pro Vás!

Jak Určit Kvalitu Textilií: Návod Pro Začátečníky II

Jak bylo slíbeno, přichází část II průvodce pro začátečníky: vše o hodnocení švů, obložení, krejčovství a podrobnostech, jako jsou knoflíky a kapsy. Pokud jste tak ještě neučinili, nahlédněte na část I, kde najdete obecné ukazatele týkající se hodnocení kvality látky oblečení, které je vyrobeno z jedné z šesti nejoblíbenějších tkanin.

 

3. Švy

 

Švy oděvu jsou obecným indikátorem kvality a odolnosti proti jakémukoliv selhání. Ačkoli jsou nesmírně důležité pro trvanlivost a tvar oděvu, průměrný nakupující jim obvykle věnuje jen malou pozornost. To je důvod, proč výrobci s nízkým rozpočtem rádi šetří peníze a čas tím, že přeskočí práci navíc. Poté se ovšem oděv, co drží a vypadá dobře na stojanu, změní na oděv, který časem ztratí celý svůj tvar a strukturu. Zde je několik způsobů, jak zkontrolovat kvalitu švů na oděvu:

  Obecné vlastnosti

 

  • Nejprve se podívejme na hlavní švy položky. Jsou rovné nebo křivé? Elegantní nebo chaotické? Zaslepené nitě, volné stehy anebo oblasti, které byly několikrát prošity, jsou špatné signály. Ve švech by neměly být žádné zjevné otvory pro jehly. Ty byly pravděpodobně vytvořeny jehlou, která je pro tkaninu příliš velká. To je základní výrobní chybou, která časem oslabuje šev. Chcete-li zkontrolovat pevnost švu, zkuste trochu zatáhnout za látku na obou stranách. Pokud se šev roztrhne, byl špatně vyroben.

  • Dále se ujistěte, že všechny švy na tkanině leží zcela naplocho bez zvrásnění. Švy oděvu by nikdy neměly rozbít jeho siluetu a měly by se „hladce“ integrovat do kusu.

  • Pokud je oděv vzorovaný, zkontrolujte, zda se vzory zarovnávají ve švech. Vysoce kvalitní značky zajišťují, že vzorovaný oděv vypadá, jako by se skládal z jednoho kusu látky. Nekvalitní značky pak obvykle tento krok přeskakují, aby ušetřily peníze.

 

  Typ švů

 

  • Dalším ukazatelem kvality je typ švů, které výrobce použil k propojení jednotlivých kusů tkaniny. Zpravidla chcete místo elegantních stehů použít elegantní, zesílené švy. V závislosti na položce a také úloze švu v tkanině však musíte pokaždé dávat pozor na něco jiného:

  • Začněte u vnitřku oděvu: Velmi běžným způsobem, jak šít švy, je střídáním. Seržovaný šev má výrazný cik-cak vzor a je jedním z nejrychlejších a nejlevnějších způsobů, jak šití oděvů spojit. I když takto spojované švy nejsou příliš silné, jsou zcela v pořádku pro dokončování okrajů na oděvech, jako jsou trička a lehké košile, zejména když je okraj složený pod první. Neměly by se používat pro nosné švy, tj. jakýkoli šev, který spojuje dva kusy tkanin. Mezi takové patří boční švy na kalhotách, ramenní švy a také spodní hrany předmětů vyrobených z těžších tkanin. Kvůli tomu, že jsou nosné švy pod stálým napětím, měly by být vytvořeny způsobem, který je udrží u sebe. Například použitím dvojitých stehů (dvě řady stehů blízko sebe), francouzských švů (okraje textilie každého kusu látky jsou složeny pod a poté sešity dohromady) nebo vázaných švů (okraje textilie jsou vždy přeloženy pod a pak uzavřeny v proužku z tkaniny).

  • Nyní k vnější straně oděvu: Obecně platí, že kvalitní výrobci budou chtít co nejvíce skrýt vnější švy (pokud nejsou součástí designu). Všechny nosné švy by měly být čisté, pevné (proveďte zkoušku tahem) a neměly by být příliš patrné. Stabilní a pevný lem je rozhodující pro tvar kusu, takže zakončete inspekci švů kontrolou spodního okraje oblečení. Hrany oděvů nižší kvality se obvykle jen sklopí a přišijí. V takovém případě byste zřetelně viděli řadu stehů na vnější straně a seržované klikaté linie uvnitř. Jak jsem napsal výše, tento typ švu je vhodný pro lehké předměty, ale u věcí, jako jsou bundy, kalhoty a sukně, které si udržují tvar, je esenciální silný lem.

 

4. Přizpůsobení

Naše těla nejsou dvourozměrná, proto téměř každý oděv potřebuje trochu přizpůsobení, aby se poddal konturám našeho tvaru. Podle toho, do jaké míry si značka vyhradí čas na tailoring, bude i celková kvalita onoho kusu. Více než kterýkoli jiný bod v této příručce, má tento silnou individuální složku. Přestože je řada věcí univerzálních (např. v bundách by měl být vždy zadní šev), hlavní část „dobrého přizpůsobení“ bude záviset na tvaru vašeho těla. To, co Vám sedí, nemusí vždy sedět pro vaše přátele a naopak, takže vždy zkontrolujte, zda je oděv na míru jak z objektivního (nejlepšího postupu krejčovství), tak ze subjektivního pohledu (zda vyhovuje tvaru vašeho těla). Začněme několika objektivními vlastnostmi dobrého tailoringu:

  • Švy na ramenou bundy a na míru upravená ramena by měly být vyztuženy, aby se v průběhu času zabránilo jejich napínání.

  • Něco, co mnozí výrobci kvůli rozpočtu přeskakují, je šev na zádech. Vaše záda nejsou plochá, proto čtvercový kus látky nikdy nebude vypadat tak dobře jako kus s alespoň jedním, ne-li více zadními švy, které sledují křivku páteře. Strečové halenky, tílka a trička nutně nemusí mít zadní šev, ale určitě ho hledejte na bundách a kabátech.

  • Mnoho kvalitních košilí a halenek má ramenní třmen, což je další kus látky, který sedí na vašich ramenech a kolem výstřihu a spojuje přední a zadní část košile. Ramenní třmen není nutností, ale umožňuje pěknější zapadnutí kolem ramen a hladší ohyb mezi přední a zadní částí.

  • Dalším způsobem, jak levnější značky šetří peníze, je přeskočení obložení a podkladu. Podklad je zvláštní kus tkaniny sešitý mezi vnější vrstvou a podšívkou kusu, aby podpíral jeho strukturu a bránil mu v natahování, například podél ramen nebo knoflíků. Jediným způsobem, jak zjistit, zda oděv zahrnuje podšívku, je cítit ji rukama. Obklad je kus tkaniny, který uzavírá surové okraje uvnitř otvoru oděvu, např. kolem pasu, otvoru rukávu, výstřihu nebo límce, který chrání švy a pomáhá oblečení udržet jeho tvar.

  • Bez ohledu na to, jak profesionálně byl kus upraven, pokud neodpovídá obrysům a proporcím vašeho těla, není pro vás dobrou volbou. To je důvod, proč byste si vždy měli vyzkoušet položku a hýbat se v ní. Například zkuste zvednout ruce. Ramena ani boční část oděvu by neměly stoupat. Pokud ano, položka nebyla buď šitá na míru, nebo vám zkrátka nevyhovuje. Totéž platí pro sukně a šaty, které sjíždí dolů a trička, které pod Vašim poprsím nechávají kaluž látky.

 

5. Podšívka

  • Každý oděv s kvalitní podšívkou by měl získat hlavní bonusové body! Podšívky jsou skvělé z mnoha důvodů: dodávají oděvu hezčí vzhled na vnitřní straně skrýváním (a chráněním) švů, rozhraní, čalounění a vším ostatním. Přidávají další vrstvu tepla a chrání vnějšek oblečení před oleji na pokožce. Chrání proti potu, což výrazně prodlužuje životnost kusu. Umožňují také snadnější vklouznutí do oděvu, což snižuje napětí na vnější vrstvě a udržuje tkaninu v tom, aby se netrhla / natahovala. U předmětů, jako jsou sukně, podšívka také výrazně zlepšuje fit, protože zabraňuje přilnutí vnější látky k vašim stehnům, a tím vytváří efektivnější siluetu.

  • Podšívka je nutností pouze u některých typů oděvů, ale ne u všech. Položky, které by měly být lemovány, zahrnují vše, co je drahé, těžké na čištění nebo hodně jemné. Zkuste se zamyslet, které z těchto oblečení bude potřebovat podšívku: lehčí, průhledné látky, bundy, kabáty, strukturované šaty, volně tkané textilie, župany, kůže, úplety, sukně na míru.

  • Tkaninu podšívky posuzujte, jako by to byla tkanina vnější. Posuzujte ji, jako byste měli jakoukoli jinou látku a ujistěte se, že se vám líbí, jak působí na vaší kůži. Obecně by podšívka měla být vyrobena z tlustšího, robustnějšího materiálu, který je antistatický. Ať už dáváte přednost bavlněnému, saténovému nebo vlněnému mixu, záleží na vás. Vždy se ale ujistěte, že podšívka potřebuje stejný druh péče, jako horní tkanina. Jinak bude čištění tohoto kusu obrovským problémem.

 

6. Detaily

  6.1 Knoflíky a zipy

  • Zkontrolujte, zda jsou knoflíky rozloženy rovnoměrně a zajištěny několika stehy, aby se udržely na místě. Ke každé položce by mělo být také alespoň jeden knoflík navíc. Vysoce kvalitní značky je obvykle připevňují k štítku nebo k lemu.

  • Ještě důležitější než knoflíky samotné, jsou otvory pro knoflíky, které by měly být vždy vyztuženy. To kvůli tomu, aby se knoflík nezatahoval nerovnoměrně nebo dokonce protrhl. Ideálně by měly být spojeny nebo vyztuženy velmi hustě prošitým závitem. Neměli byste mít možnost skrz prošívání vidět žádné surové okraje látky.

  • Dírky pro knoflíky na bundách a vestách (nebo na jakémkoli předmětu, který závisí na čisté siluetě) by měly být odrůdou „klíčové dírky“, což znamená, že obsahují kulatý otvor na jedné straně. To umožňuje, aby knoflík pohodlně seděl v díře, aniž by došlo k deformaci tkaniny.

  • Vždy hodnoťte kvalitu zipu oděvu, když ho máte na sobě. Získáte tím lepší představu o tom, jak zip drží pod tlakem. Ujistěte se, že se pohybuje hladce a leží naplocho proti vašemu tělu, bez zvrásnění. Zip by se měl také zcela uzamknout nahoře a neměl by se pohybovat dolů, když trochu zatáhnete po stranách.

   

  6.2 Kapsy

 

  • Vysoce kvalitní bundy by měly mít skutečné kapsy s dostatečnou délkou. U velmi přizpůsobených kusů, nebo kusů na míru, mohou být kapsy uzavřeny řadou stehů, aby byla silueta hladká. Tímto způsobem se můžete rozhodnout, zda je chcete použít (otevřením stehů) nebo ne. Při prohlídce kapes je třeba dávat pozor i na to, zda je otvor zesílen řadou elegantních stehů, nebo je kapsa zašita nekvalitně.

 

  6.3 štítky

 

  • Značky, které se starají o pohodlí svých oděvů, obecně nebudou používat tištěné, ale tkané štítky a umístí je někam, kde nositele nebudou škrábat a působit nepříjemně. Vyhněte se všemu, co má obrovský nepříjemný plastový štítek. I když je lze odříznout, způsobuje obrovskou bolest. Navíc, zcela jej odstranit bez roztržení látky nebo zanechání maličkého, ale nepříjemného zbytku, nelze.

comments powered by Disqus