Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Jak vybrat oblečení, které vydrží

  Všechny kategorie
rene 2020-03-22

Problémy s životním prostředím jsou za poslední roky stále více a více prodiskutovávaným tématem. Planeta Země je plná odpadu, který je naprosto nevyužit. Máme ovšem spoustu možností, jak zbytečnému plýtvání předejít. Jedním z nejlepších způsobů je kupovat second-hand oblečení, ale recyklace již nepoužívaného oblečení se počítá. V dnešním článku si povíme, jak vybrat oblečení tak, aby Vám vydrželo co nejdéle.

 

Jak vybrat oblečení, které vydrží

Možná jste se právě zbavili jednoho trendy kousku oblečení z minulého ročníku a máte pocit, že tím to končí. Ovšem dopad, který má tento oděv na životní prostředí, je neuvěřitelný. Od energie a materiálů, které byly použity na jeho výrobu, až po moment, kdy zůstane ležet na skládce. Tento cyklus se každým dnem stává větším a větším problémem, protože momentálně spotřebováváme a vyhazujeme více oblečení a šatů, než kdy předtím.

V roce 2015 vyprodukovaly Spojené státy americké téměř 12 milionů tun - nebo přibližně 4 kilogramy na osobu - textilního opadu, jehož většina skončila bez žádného využití na skládce. To je více než 750% zvýšení od roku 1960. Abych tato data dal do perspektivy, počet vyhozeného oblečení se oproti americké populaci zvýšil za tu dobu 4 krát. 

Růst odpadu v textilním průmyslu je spojen ruku v ruce s obchodními řetězci, jako je například H&M a Zara, jejichž strategie jsou založeny na prodeji nedrahých oděvů ve velkých kvantitách. Například Zara, která podle jejich mluvčího, vydá každoročně asi 20 000 nových designů a představí několik nových výrobních řad během odlišných sezón. Tento obchodní model je vytvořen tak, aby zákazník pravidelně přicházel do jejich obchodů a nakupoval nové a nové oblečení. 

Tato společnost ovšem způsobuje další trendy, které se dotýkají celého textilního průmyslu. Podle zprávy vydané konzultační firmou McKinsey & Company, se mezi lety 2000 a 2014 zvýšila produkce veškerého oblečení dvojnásobně. Dále se za tuto dobu podle zprávy zvýšil počet nakoupených oděvů průměrným člověkem o 60%. Odlišná studie zase zjistila, že šaty těchto společností jsou naschvál vytvořeny tak, aby nesnesly více, než 10 použití. 

V PRŮMĚRU KAŽDÝ AMERIČAN SPOTŘEBUJE 4 KG OBLEČENÍ ROČNĚ

I přes to, že spoustu firem uvádí, že berou environmentální problémy v potaz a snaží se proti nim bojovat, “oblečení, které vyrábějí, nemá vůbec žádnou výdrž,” řekla Elaine Ritch, lektorka marketingu na Glasgow Caledonian University.

Čelíc tomuto znepokojujícímu faktu o znečišťování naší planety, koncept “pomalé módy” se za poslední dekádu, jako protipól rychlé módy, velice rozšířil. Nápad zpomalit rapidní růst spotřeby oblečení, který je umožnitelný vyráběním kvalitnějšího a odolnějšího oblečení, se v dnešní době značně popularizuje. Tento nápad je oslavovaný například slavnou módní blogerkou Cat Chiang, Natalie Live značky The Tiny Closet a Emmou Kid, doktorátní výzkumnicí z Británie, která spustila známý 10 týdenní “módní detox.”

Před těmito problémem varují především proto, že negativní dopady vyhozeného oblečení se dnes přesunují i mimo skládky. Chemikálie použité při výrobě a barvení různých látek jsou natolik škodlivé, že EPA označuje producenty textilií jako výrobce nebezpečného odpadu. Co víc, výrobci oděvů a obuvi dohromady vyprodukují více, než 8% celkového objemu skleníkových plynů, které jsou spojovány se škodlivými efekty klimatické změny. 

Dám si to ještě někdy?

 

Když se rozhodujete, zda si koupit tričko, nebo pár bot, zeptejte se sami sebe: “Opravdu se mi to líbí? Pasuje mi to dobře? Je to univerzální?”

"Vždycky říkám, že pokud si chceš na zimu koupit pár bot, kup si zimní boty. Nechoďte si kupovat zimní boty Chanel, které stojí 40 000Kč, jen proto, že vypadají dobře. To není něco, co byste chtěli nosit ve sněhu, “řekl David Mesquita, spolumajitel společnosti Leather Spa, která opravuje boty a kabelky. "Může vypadat jako zimní bota, ale opravdu jí není.” Lepší by bylo, kdybyste nakoupili boty, které jsou izolované, nepromokavé a navržené tak, aby se ve sněhu pohybovaly dobře.

"Lidé mají pocit, že pokud na sociální média přidají fotografii s jedním oblekem, už jej na sebe nebudou nikdy moct vzít,” řekl Dr. Ritch. Podle průzkumu, který udělala společnost vydávající kreditní karty Barclay, se 9 procent britských nakupujících přiznalo k nákupu oblečení, které použijí jen na Instagramu. Poté, co své obrázky s onou položkou zveřejní, ji vrátí.

Vzhledem k tomu, že i britská královna používá její oblečení vícekrát, a že slavná herečka Tiffany Haddish na sobě měla Alexander McQueen šaty za 90 000 Kč tolikrát, že se z toho stala reference popové kultury, i my můžeme nosit outfit, který naši přátelé viděli na sociálních sítích.

 

Působí dobře na dotek?

“Pokud něco působí tvrdě na dotek, nebude Vám to příjemné nosit,” říká Cora Harrington, autorka knihy “In Intimate Detail,” zakladatelka a editorka webové stránky The Lingerie Addict.

Toto je mimořádně důležité hlavně pro spodní prádlo, jako jsou podprsenky, ale vztahuje se na každé oblečení. “Pokud se v tom necítíte dobře,” říká Dr. Ritch, “zbavíte se toho velice rychle.”

A pokud vás například škrábe vlněný svetr, prostě ho nekupujte.

Růst bavlny, která je velice pohodlná, využívá nejvíce pesticidů z jakýchkoliv jiných surovin. I když organická bavlna využívá méně pesticidů, na její produkci je potřeba o moc více vody. A i když se dá bavlna recyklovat, většinou skončí s nižší kvalitou, než byla ta původní.

 

Můžu přes to vidět svou ruku?

Obecně platí, že tlustší tkaniny vydrží déle než tenčí. U trička byste měli hledat látku, která váží přibližně 200 gramů na metr čtvereční.

"Představte si kus látky o rozměrech 100 x 100 centimetrů. Pokud ho postavíte na váhu, měl by vážit 200 gramů," řekl Sean Cormier, profesor na Fashion Institute of Technology.

Protože většina z nás nechodí nakupovat s váhou, je snazší jednoduše položit ruku mezi horní a spodní vrstvu trička. Pokud uvidíte svou ruku, látka je příliš tenká. Pravidlo ruky platí také pro košile a svetry.

Pokud skrz to vidíte ruku, je to příliš tenké.

A vzhledem k tomu, že džíny jsou většinou vyráběny z těžších tkanin (obvykle 300 gramů na metr čtvereční pro ženy a 400 gramů na kubický metr pro muže), obecná myšlenka stále platí, řekl Cormier.

"Kdybyste měli koupit džíny, a ty byly těžší, určitě by byly odolnější," řekl.

Boty taktéž získávají potenciální zvýšení trvanlivosti, pokud jsou vyrobeny z tlustších materiálů, což je částečně odpovědné za to, že pánské boty vydrží déle, než boty dámské. "Pánské boty jsou prostě vyrobeny z odolnějších materiálů, a mají také silnější podrážky," řekl Mesquita.

 

Zvládne test zatahání?

Je důležité, abyste se ujistili, že jsou vaše šaty správně sešity.

Pokud jde o podprsenky, paní Harringtonová doporučuje: „Ujistěte se, že jsou vaše stehy vyrovnány, že tam nejsou žádné vynechané nebo volné stehy, anebo místa, kde vidíte, že se již stehy rozpadají.“

U ostatních položek, jako jsou košile, je podle pana Cormiera tato norma asi 3 stehy na centimetr.

Vzhledem k tomu, že by bylo při nakupování obtížné počítat, ověřenou metodou je za stehy a za knoflíky zatahat. “Nemusíte tahat moc, žejo, ale jen za to trochu trhnout a ujistit se, že se to nerozpadne," řekl.

 

Shoduje se kapsa s pozadím?

Při nákupu vzorované košile je dobré zkontrolovat, zda se vzor na kapse shoduje s látkou na těle. Zkontrolujte také, zda je za prošíváním kapsy několik centimetrů rezervní tkaniny.

Tyto podrobnosti se mohou zdát jako malicherné, ale neshodující se kapsy naznačují, že výrobce upřednostňuje produkci velkého objemu, nikoli kvalitu. A navíc, trochu přebytečné textilie ve švu Vám dá možnost nosit oděv i pokud přiberete pár kilo navíc, nebo k opravě trhliny, což prodlouží životnost onoho kusu, namísto toho, aby se vyhodil.

"Pokud by se jednalo o levnější látku, pak by ji jen přehnuli na stranu a zašili, zatímco kdyby to byla látka dražší, zašili by obě strany kapsy," řekl Dr. Ritch. "Když si koupíte nějaký levný kus oblečení od společnosti H&M, švy nikdy nedrží pořádně a oblečení potom vypadá, že Vám nesedí.”

 

Je to z dobré látky?

 

Podšívka může velice napomoct tomu, aby oděv vydržel déle. Pokud jde o kalhoty k saku, pan Cormier doporučuje podšitý vlněný pár. Každodenní pracovní kalhoty doporučuje nakoupit z tencelového materiálu, kterému dává důraz na jeho sílu, trvanlivost a pohodlí. (Vyrábí se z rozpouštění buničiny - celulózy.)

Při výběru svetrů jsou žmolky často velkým problémem - nikdo nechce být pokryt těmi malými koulemi z nevzhledného chmýří. Syntetická vlákna a směsi mají tendenci žmolit se více než přírodní vlákna, jako je bavlna nebo vlna. Zatímco se umělé materiály žmolí hodně, s pevnějšími materiály se obejdete bez žmolků.

Ale když přijde k věcem, jako jsou trička a košile, vzniká nám problém. Kvůli tomu, že mnoho bavlněných výrobků je vyrobeno z bavlny s kratšími vlákny, je pravděpodobnější, že se začne žmolit. Oděvy vyrobené z bavlny s dlouhými vlákny, jako je Pima, bývají trvanlivější, ale dražší. Třetí možností je kupovat košile, které mísí tato krátká směsná vlákna s polyesterem. Ten totiž posiluje strukturu celého šatu.

Hledejte podšívky, tencel a vysoce kvalitní bavlnu.

Doporučením pana Cormiera pro vybírání košilí je udržovat obsah polyesteru v látce mezi 20 a 40 procenty. Košile tak bude savá a měkká, ale přesto odolná. Dodal, že džíny mohou obsahovat určitý obsah polyesteru, aby byly silnější a zachovaly vzhled a pocit denimu.

Použití polyesteru však může být problém, řekla Céline Semaan, zakladatelka The Slow Factory, agentury pro udržitelnost životního prostředí, protože „polyester je vyroben z oleje. V zásadě je to plast. “

Když pereme prádlo, mikročástice tohoto plastu odpadávají a dostávají se do vody. Správně použité sáčky z mikrovlákna, do kterých vložíte své oblečení před praním, mohou pomoci snížit množství mikroplastů uvolněných do vody.

 

Je to udržovatelné?

Nákup kvalitního oblečení je prvním krokem k zajištění toho, aby vaše šaty vydržely déle. Ale jakmile se dostanou do vašeho šatníku, musíte se o ně také starat.

Například jemné tkaniny, jako je hedvábí, „vyžadují mnohem více pozornosti a více péče,“ uvedla paní Harringtonová.

Třeba podprsenky vydrží déle, pokud jsou myty rukou - nebo přinejmenším umístěny do prádelního sáčku a umývány v jemném cyklu.

Také byste je měli nechat uschnout přirozeně, protože „nejhorší věcí pro Vaše spodní prádlo je sušit jej v sušičce,“ řekla paní Harringtonová. "A to proto, že teplo ničí pružnost."

To je pravidlo, které se vztahuje i na další elastické předměty, jako je cvičební výstroj a dokonce i trička a džíny. Myjte je ve studené vodě, pověste a nechte uschnout, nebo alespoň sušte při nízkých teplotách.

Kromě udržování čistého oblečení, paní Semaanová uvedla: „musíte se naučit, jak se o své oblečení starat, pokud vám záleží na jeho výdrži. Pokud se rozpáře šev, nebo upadne knoflík, rozhodně to není důvod k tomu onen kus oblečení vyhodit.“

A není to jen oblečení, které můžete s trochou zvláštní péče udržovat. Životnost párů bot můžete prodloužit postříkáním sprejem proti skvrnám. "Je to další vrstva ochrany na kůži nebo semiš, která vlastně funguje jako takový malý štít," řekl pan Mesquita.

Rovněž poznamenal, že proaktivní používání vložek do bot z ochranné gumy, může také prodloužit jejich životnost. Vložky mohou samozřejmě stát mezi 300 Kč a 700 Kč, což znamená, že boty musí stát za tyto zvýšené náklady. A pokud tomu tak není - možná je to signál, že byste si tyto boty neměli kupovat?

 

Závěr

 

Pokud budete následovat všechny uvedené kroky, nejspíše tím nevyřešíte veškeré problémy s odpadem v celém módním průmyslu. Podle paní Semaanové z The Slow Factory je velká část odpovědnosti na výrobci oděvů. Společnosti musí zavést rozsáhlé změny, jako je například výroba recyklovatelných a opětovně použitelných šatů. Potřebujeme se dostat do kruhu, v němž je dnešní módní odpad surovinou zítřka. Koneckonců, plánovaná poruchovost nebo výroba předmětů, které úmyslně nebyly vyrobeny tak, aby vydržely, se neomezuje pouze na módu.

Jedním ze způsobů, jak snížit svůj dopad, je nakupovat méně trvanlivějších položek a signalizovat tak průmyslu, že tyto větší změny jsou zákazníky oceňovány. Paní Semaanová, která se narodila v Libanonu, nostalgicky připomíná její zkušenosti před zavedením rychlé módy.

“Tehdy jste prostě upravovali a vyměňovali svůj šatník tak, jak se vyvíjela móda a trendy, nebo jste svoje věci přetvářeli sami. Nebylo by to tak šílené, jako dnes, protože myšlenka módy nebylo kupovat něco nového každý týden," řekla. "Rytmus nákupu byl úplně odlišný." Byl tam čas a krása. “

 

Při nakupování tedy dbejte na 7 hlavních kritérií:

1. Budete to znovu nosit?

2. Je to příjemné na dotek?

3. Vidím přes to svou ruku?

4. Zvládne to test zatahání?

5. Shodují se kapsy?

6. Jaká je látka?

7. Dá se to udržovat?

 

Nezapomeňte náš blog sdílet, rozšířit tak povědomí o problémech fast fashion a pomoct ostatním při výběru nových kusů oblečení!

 

comments powered by Disqus