Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Nakupování second-hand pomáhá udržitelnosti životního prostředí

  Všechny kategorie
rene 2020-03-31

Planeta Země je v ohrožení. Každým dnem je do vzduchu vypuštěno enormní množství skleníkových plynů, oceány jsou znečišťovány plasty a skládky se plní nepoužitým oblečením. Se všemi problémy se ale něco dá dělat...

 

Ochrana životního prostředí je v poslední době velice diskutovaným tématem. Do atmosféry se dostávají škodlivé plyny, které způsobují globální oteplování. Do oceánů jsou denně vyváženy tuny plastického odpadu, který se poté hromadí a vytváří celé plovoucí ostrovy. Dále také do vody vypouští mikročástice, které zamořují životní prostředí mořských živočichů. Voda se pak i s mikroplasty dostává zpátky k nám a tyto malé částice se dostávají i do našich těl. 

Svůj podíl na tomto znečištění má i módní průmysl. Za posledních 50 let se množství vyhozeného oblečení na osobu zvětšil osminásobně. To je přímým důsledkem tzv. fast fashion, kterou praktikují firmy jako jsou H&M a Zara. Ve zkratce jde o nadprodukci oblečení, které je levné a nevydrží více, než 10 nošení. Zákaznící se poté týden co týden vracejí zpátky do těchto obchodů a za levnou cenu si koupí další oblečení, které znovu skončí na skládce.  (více o fast fashion si můžete přečíst zde)

Všechny tyto problémy mají řešení, jako je třídění odpadu, používání hromadných dopravních prostředků a obecně chování se ohleduplně. My se dnes zaměříme hlavně na to, jakými způsoby chrání životní prostředí nakupování second-hand oblečení a jaké výhody Vám nakupování second-hand přinese.

 

Přínos pro ekonomiku a životní prostředí

 

Rádi byste obměnili svůj šatník tak, abyste nemuseli utratit majlant a k tomu ještě respektovali životní prostředí? Jedno z možných je nakupovat již použité oblečení, které je součástí cirkulární ekonomiky rozšiřující se po celém světě. Prodej second-hand oblečení za poslední roky vzrostl díky internetovým stránkám a obchodům exponenciálně.

Prodej a nákup použitého oblečení je velice ekologické, hlavně pokud vezmeme v potaz, že módní průmysl je ten nejméně ekologicky udržitelný ze všech a plýtvá materiály v každém stádiu produkce. Na druhou stranu, použité oblečení snižuje environmentální stopu tím, že limituje emise oxidu uhličitého do ovzduší a zamezuje užívaní pesticidů, hnojiv a miliard litrů vody, které by byly potřeba k vytvoření nového oblečení.

Čísla jsou v tomto případě uchvacující - předpokládá se, že přeprodáním 600 kilogramů použitého oblečení se emise oxidu uhličitého sníží o 2250 kilogramů, zachrání se 144 stromů a ušetří se 3.6 miliard litrů vody!

 

Spoustu lidí na second-hand nakupováním žijí. Chodí nakupovat na typické bleší trhy, garážové výprodeje, tradiční obchody, nebo nakupují na internetu, kde můžete najít oblečení, boty a kabelky v excelentní kondici. Častokrát je předmět, který se prodává na second-hand stránkách, použitý jenom párkrát a v šatníku tráví velmi malé množství času, takže zůstane módní a dobře zachovaný.

Recyklace je klíčové slovo, které nám zachraňuje peněženky, ale zároveň celou planetu. Prodávání již použitého oblečení, jen aby se nevyhodilo, je ohleduplné k životnímu prostředí, protože jinak by zůstalo nevyužité a leželo na spodu šatníku bez denního světla. Tímto způsobem jej může využít někdo jiný a látce tak dát druhý život.

V second-hand obchodech lze najít jak fast fashion oblečení - tedy oblečení, které firmy nadprodukují a poté prodávají levně, - ale také velice módní kousky od drahých značek které by v nové kondici nebyly pro všechny. Takže nejen, že můžete nakoupit luxusní oblečení za výhodnou cenu, ale dokonce tím ušetříte životní prostředí.

 

Jak pomáhá second-hand životnímu prostředí?

 

Za několik posledních let se popularita second-hand obchodů rapidně zvýšila a jak už bylo zmíněno, s nimi přichází spoustu benefitů. Tak například, všechen čas strávený zíráním na modelku, která má na sobě Versace šaty, je dávno pryč, protože v prodejnách s použitým oblečením si můžete takové šaty koupit za zlomek původní ceny. Ještě větší výhodou ovšem je, že tak chráníte životní prostřední. Teď si řekneme, jak konkrétně napomáháme udržitelnosti naší planety nákupem second-hand oblečení. 

 

Textilní odpad

Nákup použitého oblečení je nejlepší a nejefektivnější způsob, jak se vypořádat s textilním odpadem, vzhledem k tomu, že je oblečení vyhazováno už po pár použití. Second-hand dává příležitost někomu jinému, aby si na sebe tento kousek mohl dát ještě několikrát a tím tak prodloužit jeho životnost. Když spoustu lidí vyhodí spoustu oblečení, výsledné množství nepotřebného oblečení je enormní. Ale když se tyto látky využijí na maximum, jeden kus oblečení může vydržet až 10 let předtím, než se ocitne na skládce.

 

Eco-friendly

Na výrobu našich džínů, triček, spodního prádla atp. je potřeba velké množství vody a chemikálii. Přibližně 7 000 litrů vody je potřeba k výrobě jednoho páru džín, což je asi tolik vody, kolik průměrný člověk vypije za 6,5 let! Recyklace oblečení znamená, že budeme žít více udržitelný život. Voda, která by byla použita na výrobu tohoto oblečení se namísto industriálního odpadu může použít na jiné věci, jako například na pití.

 

Recyklace

Proč je nakupování použitého oblečení za zlevněnou cenu lepší využití textilního opadu, než jeho vyhazování? Protože second-hand oblečení podporuje a vyvíjí komunitu lidí, kteří recyklují. Recyklace látek pomáhá těm, kteří to potřebují, a zároveň pomáhá životnímu prostředí. Na sociálně-ekonomické úrovni to umožňuje lidem vytvořit novou identitu ze značkového použitého oblečení, které jim nabízí lepší šanci v sociálním světě. Na úrovni společnosti rozvíjí kulturu recyklace. Nákup použitých oděvů pomáhá udržovat recyklační systém v chodu, protože lidé, kteří si nemohli tyto oděvy dovolit, je nyní mohou nosit.

 

Čistější voda

Většina látek obsahuje nějakou toxickou látku, která nakonec skončí ve vodě. Tak se stane buď při výrobě, při praní, anebo při vyhození oblečení. Například při růstu bavlny je spotřebováno několik tun insekticidů a chemikálií, které se poté dostanou do země, podzemní vody a pak automaticky do našich vodovodů. Textilní průmysl odpovídá přibližně za 20% globálního industriálního znečištění vody, a to kvůli kontaminantům, jako jsou například barvy. Second-hand oblečení tak napomáhá životnímu prostředí, protože namísto plýtvání dalších látek lze z těch starých získat maximum předtím, než se vyhodí.

 

Čistější vzduch

 

Nenakupováním dalšího oblečení od fast fashion značek snižujete poptávku, a tím pádem i produkci oblečení těchto značek, což vede ke snížení emisí jak při výrobě, tak distribuci. Velká část karbonových emisí je způsobena módním průmyslem, který tak razantně přispívá ke globálnímu oteplování. Předpokládá se, že 10% všech globálních emisí je způsobeno právě módním průmyslem, takže je extrémně důležité, abychom se snažili změnit naše zvyky v nakupování. Také zde figuruje fakt, že spoustu oblečení je spalováno namísto toho, aby bylo znovu použito. Při spalování jistých typů oblečení se do ovzduší uvolňují toxické látky.

 

Šetří energii

 

Přeprodej second-hand oblečení také šetří spoustu energie. Stejně tak, jako s vodou: když budete nakupovat z druhé ruky, firmy nebudou nevyrábět nové oděvy, což snižuje spotřebu energie. Pokud by více lidí praktikovalo ekologičtější nákupy, mohli bychom spolu udělat obrovský rozdíl, snížit znečištění a současně ušetřit spoustu drahých zdrojů, které nám Země nabízí. Opravdu, kdyby všichni začali nakupovat použité oblečení častěji a uvědomovali si následky fast fashion, módní společnosti by nevyráběly tolik oblečení.

Menší poptávka = menší výroba a distribuce = menší znečištění.  

Takže si to shrneme. Nošení použitého oblečení nabízí spoustu environmentálních výhod a je perfektním způsobem, jak si vytvořit a vylepšit Váš udržitelný šatník, který můžete levně a s čistým svědomím obměňovat. Znovu-užití oblečení, které někomu už nepasuje, nebo se mu zkrátka nelíbí, je výhra pro obě strany a také celou planetu. Na webu Unimoda najdete spoustu second-hand, ale také outlet oblečení.

 

10 věcí, které byste měli vědět před nákupem second-hand

 

Ušetříte peníze

Prvním benefitem nakupování z druhé ruky je cena. Prodejní cena použitého oblečení je značně menši, než cena nových předmětů. Otázkou ale zůstává jak dostat tu nejlepší cenu v jakémkoliv thrift-store.

Všechny tyto obchody potřebují pohyb svého inventáře. Mou radou je připojit se k odběru novinek od daného obchodu na Váš email. Jedině pak budete informování o nabídkách a získat tak ty nejlepší kousky za nejlepší cenu. Například na našem webu Unimoda Vám můžeme zasílat emaily vždy, když přidáme nový kousek od vaší oblíbené značky!

 

Snižujete množství odpadu

Jak už v tomto článku bylo řečeno několikrát, kupování second-hand oblečení zamezí plýtvání textiliemi a životnost oblečení tak prodlouží na maximum. Tento bod je potřeba opakovat stále dokola, protože rozdíl, který by nastal při naší spolupráci by byl enormní. Planeta by byla čistší a lepším místem pro život.

 

Vzácné kousky

 

Další výhodou nakupování v second-hand obchodech je, že můžete najít vzácné oblečení, které vyšlo například v limitované edici. Už několikrát se mi stalo, že jsem v obchodě našel oblečení, které bylo prodáváno za minimální cenu, ale jeho skutečná cena byla několikanásobně vyšší. 

 

Luxusní značky

Někteří lidé si myslí, že nakupování second-hand oblečení limituje jejich možnosti. Já mám ale za to, že opak je pravdou. Já osobně si nemůžu dovolit nakupovat v high-end obchodech, jako je Tommy Hifliger, Calvin Klein nebo Hugo Boss. Ale když nakupuji v thrift-storech, do svého šatníku si můžu přidat kousky oblečení, které bych si jinak nemohl dovolit. Proto si myslím, že nakupování v obchodech s použitým oblečením obzor nesnižujeme, ale naopak rozšiřujeme!

 

Kde nakupovat

Dalším důležitým aspektem second-hand nakupování je vědět, kde vlastně nakupovat. Existují různé obchody, které se specializují na různé věci.

 

  • Rozšířené korporátní obchody

Mezi korporátní obchody patří například Textile house. Ten má pobočky po celé Evropě včetně České republiky. Vzhledem k tomu, že se jedná a celou značku a o velké obchody, většinou mají velký výběr, který je ale hodně kompetetivní.

 

  • Malé charitativní obchody

 

Tyto charitativní obchody čerpají své oblečení z darů, které jim dají sami lidé. Výdělek z tohoto oblečení pak většinou jde na nějaký dobrý účel. Častokrát proto mají lepší ceny, než řetězové thrift-stores. Na druhou stranu mají ovšem menší výběr. Mezi takové obchody patří například MOMENT.

 

  • Přeprodej

Obchody, které přeprodávají své oblečení jsou většinou internetové. Obchody přeprodávající své zboží, fungují takhle: lidé vystaví svůj předmět za určitou cenu, až se předmět prodá, obchod si nechá provizi a zbytek výdělku jde původnímu majiteli. Například StockX, na kterém se prodává luxusní oblečení, funguje na podobném principu, nebo třeba Aukro, které si bere provize za prodané předměty, by se dalo zařadit do této kategorie.

 

  • Holandská aukce

Na internetových stránkách Unimoda lze narazit na ojedinělý systém nakupování second-hand oblečení. Holandská aukce znamená, že původní cena oblečení klesne v průběhu 3 dnů o 80%. Vy si můžete oblečení v průběhu těchto třech dnů zakoupit v jakémkoliv bodě, ale pozor, aby Vás někdo nepředběhl!

 

Zvažte, jaká je sezóna

Dalším faktorem, který byste měli zvážit je roční období. Nejlepším časem na nákup svetrů je jaro a léto. Kraťasy nejlépe pořídíte na podzim a v zimě. Pokud máte děti a víte, že budou potřebovat oblečení na zimu, zvažte nákup teplého oblečení předem, ušetříte tak velké množství peněz. Sice to u dětí může být poněkud složité, protože nemůžete vědět, o kolik za půl roku vyrostou, ale pokud se budete držet pravidla o jedu velikost více, většinou se trefíte správně. A kdyby ne, oblečení můžete prodat dál!

 

Mějte trpělivost

Dalším klíčovým bodem pro úspěšný nákup second-hand oblečení je trpělivost. Všechny obchody s použitým oblečením mívají stále nové a nové oblečení, které vystavují. Pokud hledáte džíny a Váš lokální thrift-shop momentálně žádné nemá, nevzdávejte se. Většina obchodů vystavuje nové oblečení každý týden, nebo den. Na Unimoda přidáváme nový kousek dokonce každou minutu! Zkrátka buďte trpěliví a určitě najdete to, co chcete. 

 

Podívejte se do všech sekcí obchodu

Nebojte se projít celý obchod a podívat se do všech sekcí, které nabízí. Já jsem jednou našel krásné pánské triko v dětské sekci. Bundy a róby byly zaměněny s prostěradly. Dámské boty zaměněny za pánské. Zaměstnanci takových obchodů totiž musí uspořádat stovky kusů oblečení za den, a tak se občas stává, že se zmýlí. Pokud máte dostatek času, vždy stojí za to se podívat po celém obchodě.

 

Nakupujte pohledem

Nakupování je jako jezení, prvně totiž nakupujete pohledem. Pokud se Vám něco zalíbí, nebojte se jít a podívat se, i když to třeba není ve Vaší velikosti. Pokud nemáte čas na to projít celý obchod, zkuste najít sekci, která je naplněná hodně oblečením, protože tam většinou bývají nové kusy. Hledejte oblečení, které se vám líbí, zamlouvá se Vám jeho styl a které bude vypadat náramně ve Vašem šatníku.

 

Dejte si na čas

Tohle je nejspíše ten nejdůležitější aspekt při nakupování second-hand oblečení. Dejte si na čas. Předtím, než koupíte jakýkoliv předmět, vezměte si ho k oknu, nebo do dobře osvícené oblasti. Obraťte ho naruby a prozkoumejte, zda nemá žádné vady. To je taky jeden z důvodů, proč někteří lidé neradi nakupují použité oblečení, ale pokud budete opatrní, garantuji Vám, že si s sebou vždy odnesete ten nejlepší kousek!

 
comments powered by Disqus