Unimoda.cz na Firmy.cz

GLAMI TOP Hodnocení obchodu na Zboží.cz

100 let trendů dámské módy.

  Všechny kategorie
admin 2020-05-13

Móda se s námi táhne už od starověku, ale její největší rozvkět byl v minulém století. Za tu dobu se nesmírně vyvinula a my si ukážeme, jak jednotlivá období vypadala.

 

Nejvýznamnější oblečení 20. století

 

Stejně jako účesy z 20. století, ženské oblečení bylo založeno na válkách, politice, sociálních hnutích a jiných okolnostech. Od kalhot a minisukní přes dlouhé sukně až po šansonety a boty na platformě, zde jsou nejlepší (a nejhorší!) módní trendy z minulého století.

 

 

1900: Opeřený klobouk

Často označovaná jako „Plume Boom“, popularita skutečného peří v kloboucích dosáhla svého vrcholu na počátku 20. století. Podle muzea Smithsonian, ženy zdobily jejich klobouky peřím, křídly, a dokonce i celými vycpanými ptáky. To způsobilo obrovský pokles populace ptáků a dokonce vedlo k vyhynutí některých druhů. William Hornaday, první ředitel newyorské zoologické zahrady a hlavní taxidermista v Smithsonian, řekl, že v krátkém devítiměsíčním období se na londýnském trhu s peřím spotřebovalo až 130 tisíc ptáků ptáků Egret!

 

1910: Edwardský korzet

Edwardský korzet měl za cíl zdůraznit ženská prsa a boky, zatímco svíral tělo v pase a dramaticky zakřivil záda. Vzhledem k tomu, že v této době byl šev umístěn přímo dolů, ženy byly konečně schopny trochu lépe dýchat. Tímto je myšlenka, že pro krásu se musí trpět, posunuta na zcela novou úroveň!

 


20. léta 20. století byla pro Ameriku jedno z lepších období. Po první světové válce, ze které vyšly USA jako velmoc, byla jejich ekonomika jeden velký a masivní generátor peněz. Výplaty se občanům několikrát zvýšily a každý si mohl pořídit to, po čem jen toužil. Tato doba je také charakterizována tzv. “flappers.” To byly mladé ženy, které se po zrovnoprávnění rozhodly žít svůj život naplno. Rozhodly se vystoupit ze staromódního a konzervativního trendu, že žena musí zůstat zahalená, nosit dlouhé sukně a chovat se střídmě. Přesně na protest těmto stereotypům se flappers rozhodly nosit oblečení, které působí sexy dojmem, pít alkohol, kouřit cigarety, poslouchat jazz a navštěvovat noční kluby.


 

1920: Flapper šaty

Po zrovnoprávnění žen v Americe se ženská móda drasticky otočila. Nošení make-upu, usekávání vlasů, kouření a pití, tyto „flappers“ opustily zastaralý ženský stereotyp a měly na sobě rovně střižené šaty, které byly vytaženy nad kolena a nosily podprsenky vytvořené speciálně pro zvýraznění hrudníku. Tento vzhled vytvořený Coco Chanelem a nazvaný „garconne“, byl také o pohodlí - fungovaly bez korzetů, ale také zakopaly další nepohodlné spodní prádlo, aby se během doby jazzu mohly pohybovat volněji.

 

1920: Flapper čelenka

Pojmenovaný po kolících, které jej udržovaly na svém místě, se střih bob stal neuvěřitelně populární ve 20. letech 20. století. Vzpurné ženy často spárovaly své účesy s čelenkami, které procházely přes čelo, aby jim dodaly žensky výraznější vzhled.

 

1920: Cloche klobouky

Podle The Smithsonian byl klobouk cloche skutečně vynalezen v roce 1908 ženou jménem Caroline Reboux. Během jazzového období se stával stále populárnějším, protože ženy milovaly vzhled klobouku spárovaného s účesem Eton.

 

1930: Načechrané rukávy

Ženy z této dekády, které se odklonily od Chanelovského „garconne“ vzhledu za dvacátých let, se vrátily ke svým ženským tvarům ve svých šatní skříních. O načechraném rukávu se říkalo, že má vracet křivky ženskému tělu, ale také pomáhat křivky vytvářet, pokud je žena neměla. Podle Elizabeth Leese, která pracuje v kostýmovém designu ve filmech, měla Joan Crawford ve filmu Letty Lynton šaty s načechraným rukávem, kterou populární obchodní dům Macy replikoval - a nakonec prodali 500 000 šatů po celé Americe.

 

1940: Praktické Šaty

Většina módy pocházející z této dekády byla založena na tom, co mnozí nazývají civilní uniformy. Tyto oděvy označené jako „CO41,” což je zkratka pro „civilní oděvy 1941“ byly vyrobeny tak, aby byly odolné a cenově dostupné, nikoli módní. „Rosie Riveter“ (postava umístěná na vládní reklamě, která měla přijímat ženy na pracovní sílu), se stala jedním z nejznámějších obrazů dekády. Ženy si stočily rukávy svých užitkových oděvů, do vlasů si daly šátek, přidaly trochu červené rtěnky a šly do práce. Spolu s nedostatkem tkalcovského materiálů přišly kreativní řešení pro oděvy - ženy přemodelovaly staré oděvy, prostěradla a další šrotové materiály se vzory, aby jejich šatníky nebyly tak monotónní.

 

1940: Bikiny s vysokým pasem

V předchozích desetiletích neměly ženy jinou možnost než nosit jednodílné plavky. Ve čtyřicátých letech 20. století se dvojdílné plavky, které ukazovaly více kůže, staly populární. Kvůli válečnému přídělu byly tyto bikiny střiženy prostě a jednoduše, bez ozdob. K těmto bikinům byly v 50. letech přidávány klenoty, volánky a krajky.

 

1950: Pudlí sukně

Na konci války přišel konec přídělům a začala generace rockových tanečníků. Tito tanečníci toužili po oblečení, které bylo pohyblivé a tato sukně jim umožnila tancovat bez jakýchkoli omezení. Sukně je nazýváná „pudlí“ sukně, protože mnohé z nich měly na lemu obraz psa. Tyto sukně dlouhé do kolen byly často nošeny s vestami, šátky na krku, objemnými pásy, ponožkami a oxfordy.

 

1950: Boty do sedla

Boty do sedla byly původně vytvořena pro sportovní účely na počátku 20. let 20. století, ale s nástupem tanců jako je Lindy Hop a Jitterbug se v 50. letech se staly součástí trendů v obuvi. Tyto boty, podobně jako oxfordy, byly přijatelné pro obě pohlaví a byly vyráběny v různých barvách.

 

1950: Šansonetová podprsenka

Poté, co byly ženy tak dlouho zbavovány materiálů na výrobu, hledaly oblečení, které zdůrazňovalo ženskou siluetu, a právě to udělala podprsenka chansonette. Tyto podprsenky byly vyrobeny populárními ženskými ikonami padesátých let a rychle dostaly přezdívku „nábojová podprsenka“ kvůli jejich tvaru. Podprsenka neměla žádné dráty ani vycpávky, ale měla na konci každého šálku kapsu vzduchu, která prý pohodlně nechávala dýchat prsa.

 

1950: Kočičí brýle

Tyto hollywoodské glamové brýle byly zpopularizovány Marilyn Monroe ve filmu z roku 1953 - Jak si vzít milionáře. Tyto brýle se v Americe staly spíše doplňkem než nezbytností pro ženy.

 

1960: Go-Go boty

Sociální hnutí z každého desetiletí vytvořily vlastní styl módy za pomoci mezinárodních celebrit. Kvůli Twiggy, The Beatles a francouzské Brigitte Bardot se ženy v Americe začaly snažit vymýšlet nové trendy, přičemž jedním z nich byla právě tato obuv. Před touto dekádou bylo nošení bot pro styl neslýchané - byly určeny hlavně pro chůzi a aby překonaly hrubé prvky zeminy. Go-go bota, pojmenovaná podle francouzského slova "la gogue" pro radost, po lýtka vysokou plastovou obuv lze připsat designérovi André Courrègesovi. Když byly lemy desetiletí zvýšeny, stoupala i výška go-go boty, aby se s ní setkala. Na konci desetiletí se ovšem zaměření boty zaměřilo více na výšku a tvar paty než na výšku samotné boty.

 

1960: Perly

Zatímco pravé perly byly populární mezi vyššími třídami již od středověku, šedesátá léta přinesla módní perly, které byly mnohem levnější, obvykle vyrobené z plastu. Tyto perly měly zprostředkovat sociální postavení a zároveň podporovat ženskost. 

Perly nebyly jediným ikonickým kusem šatníku v nejznámějším filmu Audrey Hepburnové. Její černé šaty udělaly takový boom, že se v posledních letech na aukci prodaly za téměř milion dolarů!

 

1960: Klobouky Pillbox

Klobouky byly v předchozích dekádách nošeny jako nutnost, ale v 60. letech se staly doplňkem. Podle Vintage Fashion Guild dokonce i katolická církev v roce 1967 ukončila požadavek pro nošení klobouků na mši. Malé klobouky Pillbox byly nošeny na perfektně navlněných a nalakovaných vlasech, aby přidaly dodatečný objem, kdežto volnější pokrývky hlavy byly nošeny především mladými, kteří hledali svobodu.

 

1960: Střapce

Zatímco třásně byly na scéně po mnoho let - pomyslete na Olivii Bordenovou a dokonce i na Elvise - Cher se stala známou pro užití sportovních třásní na téměř všech jejích šatech v 60. letech. Byla velmi inspirována indiánským oblečením a i když je toto rčení často zpochybňováno, Cher prohlašovala, že je z 1/16 Cherokee (indiánský kmen.) Nevíme s jistotou, jestli je, nebo není, ale víme, že její styl módy splodil celou generaci třásňovitě oblečených žen a mužů.

 

1970: Crop Top

Zatímco crop topy jsou velice populární až dnes, musí být kreditovány 40. letům. Ženské celebrity se odvážily být odlišné od ostatních a crop topy nosily často, ale zdálo se, že se nikdy nezpopularizují. Nakonec hrála Catherine Bach v 70. letech Daisy Duke ve stále populárnějším filmu Dukes of Hazzard a ohromila svět svými sexy krátkými džínovými kraťasy a crop topem. V té době byla jednou z prvních žen, které kdy v televizi ukázaly břicho! V desetiletí, které se vyznačovalo sociální změnou, lidé viděli něco, co ještě nikdy předtím neviděli, a chtěli se do toho zapojit. A tak se zrodil crop top.

 

1970: Klobouky s širokým okrajem

Nemělo by být žádným překvapením, že klobouk se širokou krempou vyšel ze 70. let - desetiletí charakterizováno mládeží, která jde proti proudu. Brigitte Bardotová byla mnohokrát vyfotografována v těchto kloboucích, na scéně i ve volném čase.

 

1970: Kalhoty se širokými nohavicemi

Jednou z nejpopulárnějších módních položek v 70. letech byly kalhoty s rozšířenými nohavicemi (pro muže i ženy). Zatímco tyto kalhoty se začaly objevovat už v 60. letech s nekonformní mládeží, 70. léta přivítala éru masově vyráběných rozšířených kalhot v různých tkaninách.

 

1980: Vycpávky na ramena

Osmdesátá léta byla desetiletím sebevědomí. Ženy hledaly inspiraci módy z televizních pořadů, filmů a hudebních videí a móda byla na vrcholu. Ženy se staly velkou součástí pracovišť a bylo jim řečeno, že je tak třeba vypadat. „Energický oblek“ se objevil jako dámská výstroj do firemního světa, doplněná polstrovanými rameny a rovným střihem bundy. Myšlenka byla, že čím širší ramena, tím menší vypadá pas.

 

1980: Obří brýle

Tyto brýle jsou kreditovány Jackie Kennedyové, která je používal jako způsob, jak se krýt před paparazzi. Velké rámované sluneční brýle se v 80. letech staly neuvěřitelně populární a s nimi i motto „větší je lepší.“ Vzory v 80. letech byly extrémní, což znamenalo, že všechno bylo větší - vlasy, podložky na ramena a dokonce i brýle. Populární styly zahrnovaly i tak slavný želví krunýř, sunnies ve tvaru srdce a pilotky.

 

1990: Květinové šaty

Když se styl 80. let minulého století vytrácel, 90. léta přivítala mnohem klidnější vzhled. Bylo to poprvé v historii, kdy lidé pracovali v něčem jiném, než v obleku - lidé se více zajímali o pohodlí. Občané začali bojkotovat značky a došlo k poklesu prodeje typicky mužského uplého oblečení. Místo toho ženy nosily volné květinové šaty a spárovaly je s velkými účesy, džínovými bundami a kotníkovými ponožkami.

 

1990: Kostkovaný vzor

Byli jsme překvapeni, když jsme zjistili, že kostkované vzory se datují už od 15. století a od té doby byly oživovány téměř každé desetiletí! V 90. letech Cher Horowitz z filmu Clueless vzala protikulturní jádro a proměnila jej v mainstream. S její zářivě žlutou kostkovanou bundou a odpovídající žlutou kostkovanou sukní přesvědčila svět, aby ji následoval.

 

1990: Chuck Taylory

Zatímco bota byla původně vyrobena pro basketbalové hráče, v 90. letech došlo na ulicích k obrovskému oživení Chuck Taylorů. Tyto boty se staly synonymem pro kontrakulturu a nosily je milovníci grunge, punk rockerů a rockerů. Dnes jsou tyto tenisky jednou z nejpopulárnějších značek.

 

1990: Boty na platformě

Podle Rafinery 29 nebyla platformová bota vždy o módě. Byly užívány krály k procházení bahnem ve středověku, zvyšovaly výšku řeckých thespiánů na jevišti a ve skutečnosti byli v 70. letech 17. století parlamentem zakázány! Po mnoha in a outech ve světě módy udělaly obrovský návrat v 90. letech jako doplněk populární britské popové skupiny Spice Girls. Jakmile obchodní domy viděly poptávku, vyráběly tyto kusy ve velkém a nechaly je na každé dívce, která byla ochotna ohrozit její chůzi kvůli módě.

 

2000: Velour teplákovky

Díky Juicy Couture byly celebrity (včetně Paris Hilton!) na počátku tisíciletí oblečené ve velurových teplácích každé barvy. Pokoušejíc o napodobení Hollywoodského stylu, lidé z celého světa je následovali a na trh přišly desítky replik. Bohužel, některé celebrity mají na sobě tyto tepláky i dnes! Umře někdy tento trend?

 

2000: UGG Boty

Když módní časopis představil Cameron Diaz, která měla při pochůzce oblečený nerozpoznatelný pár bot, celý svět byl rozrušen - každý je musel mít! Tyto boty, pojmenované UGG, jsou australskou značkou, která vzrostla v popularitě na počátku roku 2000 a byla dokonce uvedena na seznamu oblíbených věcí Oprah.

 

2000: Spodní prádlo jako venkovní prádlo

Díky Britney Spears a její písni "Slave 4 U", dospělí a dospívající skočili na spodní prádlo jako na rozepínací svetr - nosili na sobě všechno od podprsenek, spodního prádla a krajek. Naštěstí byl tento tzv. trend velmi krátkodobý.

 

2000: Šperky

Na začátku roku 2000 celebrity začaly přinášet záblesky. Od náušnic přes náhrdelníky po prsteny, čím větší, bylo opravdu lepší. Od té doby jsme se trochu zklidnili (žádné další lustrové náušnice o délce klíční kosti,) ale na většině předních hollywoodských dam stále uvidíte některé glamové doplňky.

 

Dnes

Vpřed k dnešnímu dni, dnešní móda je celá o historických vibech. Inspirující se poslecními desetiletími, současné trendy jsou zaměřeny na retro klasiku. Módní bloggerka Caroline Daur má svůj návratný styl na místě s jejím zkráceným svetrem, džíny, boty na platformě, newsboy čepicí a kostkovanou kabelkou.

comments powered by Disqus